Dogovor između Kosova i Srbije izlazi na videlo, ovako se menjaju granice prema nacrtu sporazuma

Dogovor između Kosova i Srbije izlazi na videlo, ovako se menjaju granice prema nacrtu sporazuma

Piše: Edison Kurani

Ono što je predsednik Kosova, Hašim Tači rekao u Tirani, može se naći u nacrtu sporazuma koji je, kako izgleda, prihvatio i njegov srpski kolega Aleksandar Vučić.

Srbija i Kosovo će promeniti granice na osnovu nacrta ovog sporazuma, koji su videli i analizirali EU, diplomate, šefovi vlada i države nekoliko zemalja članica EU i SAD.

Prema ovom nacrtu, Kosovo će preuzeti celo Preševo i Medveđu zajedno sa nekim njihovim selima. Na osnovu pomenutog nacrta, Bujanovac će dobiti status „neutralnog“ ili “posebnog distrikta”. Takav model se može naći u Livinju, neutralnom regionu između Italije i Švajcarske. Ovo je razvijeni region, bez poreza i visokog životnog standarda.

Sa druge strane, na osnovu sporazuma, Srbija može da uzme sa Kosova ona područja koja su naseljena Srbima, odnosno Zubin Potok, Leposavić i Zvečan.

Činjenicu da će ove oblasti biti dodeljene Srbiji najavio je i predsednik Republike Kosovo, Hašim Tači kada je pre nekoliko meseci u Tirani, u televizijskom gostovanju u Tirani za „Real Story“, političku emisiju koju vodi novinar Sokol Balla, jasno naveo koje će oblasti biti date Srbiji. Uprkos činjenici da je predsednik Tači bio prilično otvoren u vezi s tim, u to vreme nije posvećena velika pažnja ovoj izjavi.

„Moja ideja je da korigujem granice. Želimo da uzmemo Preševo, Medveđu i Bujanovac i ne planiramo da damo Srbiji bilo kakvu imovinu koja pripada Kosovu, kao što su Ujman, sever Kosova ili Trepča,“ izjavio je predsednik Kosova, dodajući da:

“Takođe je istina da su Tito i Ranković, u periodu kada je došlo do masovnog raseljavanja Albanaca sa Kosova od 1956. do 1959. godine, kako bi se postigla demografska ravnoteža, dali Kosovu deo Leposavića, Lešaka i Zubinog Potoka. Da li to znači da ćemo sada ostati Titove žrtve? Istorija zahteva da se Preševo, Medveđa i Bujanovac daju Kosovu.“ izjavio je Tači, objašnjavajući da takozvani plan korekcije granice između dve zemlje kaže da će se Medveđa, Preševo i Bujanovac ujediniti sa Kosovom, dok će se Leposavić, Lešak i Zubin Potok ujediniti sa Srbijom. / ibna /