Dolazak turskog predsednika Erdogana u Sarajevo obeležen incidentom

Dolazak turskog predsednika Erdogana u Sarajevo obeležen incidentom

Dolazak turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana u Sarajevo, na samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (The South-East European Cooperation Process), obeležio je incident na pisti sarajevskog aerodroma kada su se sukobili  pripadnici Granične policije BiH i članovi ličnog obezbeđenja predsednika Turske.

Kako su izvestili mediji, prilikom sletanja aviona u kojem se nalazila delegacija Republike Turske na čelu s Erdoganom, članovi njegovog obezbeđenja su, zbog nedoličnog ponašanja te odbijanja procedura i redovne kontrole, došli u verbalni, a zatim i kratki fizički okršaj s pripadnicima Granične policije BiH koja je nadležna za Međunarodni aerodrom u Sarajevu.

Nakon prepirke počelo  je naguravanje a članovi turskog obezbeđenja su iz aviona izvukli oružje te ga stavili za pojaseve. Sve se smirilo kada je iz aviona izašao Erdogan.

Ovaj događaj je potvrdio direktor GP BiH Zoran Galić koji je pohvalio profesionalizam i reakciju pripadnika bh. policijske agencije.

“Oni koji dolaze u BiH moraće poštovati zakone BiH, a ne pokušavati biti iznad njih. Pohvaljujem reakciju Jedinice Granične policije BiH jer, da oni nisu bili profesionalni i na nivou na kojem trebaju biti, došlo bi do otvorenog sukoba”, rekao je Galić te dodao kako i članovi Predsedništva BiH kada putuju u inostranstvo uvek poštuju zakone drugih država.

Članovi Erdoganovog osiguranja i ranije su, navodno, prilikom dolazaka u BiH iskazivali arogantno ponašanje, a danas su izazvali reakciju Granične policije BiH.

Direktor Granične policije je rekao novinarima da su pripadnici ove agencije trebali uhapsiti pripadnike Erdoganovog obezbeđenja dok je ambasada Turske u BiH saopštila da je “došlo da malog incidenta”.

“Do svađe i fizičkog okršaja nije došlo. Kratka verbalna prepirka brzo je rešena. U događaju nema ništa što bi se moglo preuveličavati. Odnosi Turske i Bosne i Hercegovine su veoma dobri. Ovako važna poseta ne bi trebala biti zasenjena tako jednostavnim događajem,” saopšteno je iz Ambasade Republike Turske u BiH.

Delegacija Turske boravi u Sarajevu zbog Samita procesa saradnje Jugoistočne Evrope koji se održava na ministarskom i predsedničkom nivou u Sarajevu i na Jahorini.