Donald Tramp je “šansa” za Srbiju, ponavlja Dačić

Donald Tramp je “šansa” za Srbiju, ponavlja Dačić

Prištini “ne odgovara stav administracije Donalda Trampa prema rešavanju kosovskog pitanja”, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji poruke američkih zvaničnika o KiM vidi kao “šansu” za Srbiju.

“U politici prema Srbiji američka administracija nije menjala stav 20 godina, sve do dolaska Trampa, a to je šansa za nas”, rekao je Dačić gostujući na TV Prva.

Na pitanje “da li Priština namerno odugovlači sa ukidanjem taksi i čeka da Trampu istekne predsednički mandate”, Dačić kaže da je to verovatno i da Prištini “ne odgovara” i da je “iznenađena stavom” sadašnje američke administracije.

Ocenio je i da “stare vladajuće structure” u SAD ne žele da menjaju princip oko KiM, jer bi to bio udarac na njihovu politiku.

“Bil Klinton i Medlin Olbrajt imaju spomenike u Prištini na šta Trampova administracija gleda kao na ’bal vampira’ “, kazao je šef srpske diplomatije, i naglasio da Srbija “treba to da iskoristi i da uči od drugih, pre svega, od grčke i jevrejske dijaspore u SAD”.

Kako je kazao, “u SAD se svi bore za nečije glasove”.

“Srbija nema atomsku bombu niti veliku ekonomiju, šta mi možemo da im ponudimo osim neke vrste partnerstva i savezništva? Na kraju krajeva, Srbi koji žive u SAD mogu da ponude glasove, ne pričam to da bih podržao Trampa, već zbog Srbije”, tvrdio je Dačić.