Dramatičan porast broja zaraženih koronavirusom u Sloveniji

Dramatičan porast broja zaraženih koronavirusom u Sloveniji

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusne infekcije u Sloveniji skočio je na 141 do petka u 14 sati po lokalnom vremenu, što je u odnosu na četvrtak uveče više za 45, rekla je šefica Nacionalnog instituta za javno zdravstvo Nina Pirnat.

“Epidemiološka situacija u Sloveniji prešla je u drugu fazu, što znači da sa svim merama koje preduzimamo treba i da ograničavamo socijalne kontakte naviše što možemo kako bismo na najbolji mogući način sprečili širenje zaraze”, rekla je Pirnat konferencija za novinare koju je prenosila uživo na veb stranici državne novinske agencije STA.

Pirnat je rekla da početni podaci govore da je većina novopotvrđenih slučajeva u glavnom gradu Ljubljani.

U četvrtak uveče, Slovenija je izbijanje koronavirusa u zemlji proglasila epidemijom na preporuku Nacionalnog instituta za javno zdravstvo, te zadužila službu civilne zaštite za koordinaciju mera za borbu protiv širenja virusa.

Pored toga, bolnice su počele da primaju samo pacijente sa kliničkim simptomima koji zahtevaju bolničko lečenje, dok će pacijenti sa blagim kliničkim simptomima morati da ostanu kod kuće.

Slovenija je već preduzela određene mere kako bi suzbila širenje zaraze poput rada od kuće, zatvaranja škola, ograničenja prelaska granice sa Italijom i ograničenja javnih okupljanja.