Državljani EU se prijavljuju za post-Brexit „useljenički status“ u Velikoj Britaniji

Državljani EU se prijavljuju za post-Brexit „useljenički status“ u Velikoj Britaniji

Skoro 1,34 miliona građana EU koji žive u Velikoj Britaniji podnelo je zahtev za EU useljeničku šemu koja ih prepoznaje kao „useljenike“ građane, čime im je odobreno stalno prebivalište u zemlji nakon Brexita.

Njih 1,15 miliona treba da dobije odobrenje.

Poslednja zvanična statistika matične kancelarije pokriva period do kraja avgusta.

Najviše zahteva (240.000) podneli su poljski državljani, koji čine najveću stranu etničku zajednicu u Velikoj Britaniji.

Rumuni su na drugom mjestu sa 187.600 prijava. Državljani Bugarske takođe su se prijavili u velikom broju, tačnije 70.600, i oni se nalaze na šestom mestu na relevantnoj listi. Grčka sa 29.900 kandidata, Kipar sa 4.500, Hrvatska sa 2.600 i Slovenija sa 1.300 podnosilaca prijava su dalje na listi.

Ministar Brandon Levis rekao je: “Bili smo kristalno jasni – građani EU su naši prijatelji i komšije i želimo da oni ostanu u Velikoj Britaniji. Oduševljen sam što se već prijavilo preko 1,5 miliona ljudi.“

Međutim, „Tri miliona“, organizacija koja brani prava stanovnika EU u Velikoj Britaniji, ukazala je na brojne probleme.

U početku, organizacija napominje da je skok u prijavama tokom avgusta sigurno delimično bio uslovljen panikom prouzrokovanom sada obrnutom izjavom da će sloboda kretanja završiti 31. oktobra u slučaju Brexita bez dogovora.

Oni takođe ukazuju na veliki broj (189.000) nerešenih prijava, što dokazuje ogroman zaostatak s kojim se suočava Ministarstvo unutrašnjih poslova, a što samo povećava neizvesnost koju osećaju državljani EU.

„Tri miliona“ takođe govore o relativno velikom broju aplikacija koje su odbijene, u nekim slučajevima bez očiglednog razloga.

Glavna zabrinutost je izražena činjenicom da nerazmeran broj podnosilaca prijava, oko 40%, dobija manji “pred-useljenički”, a ne puni “useljenički status”.

Prvi se dodeljuje državljanima EU koji žive u zemlji manje od pet godina, što ukazuje na neefikasan način utvrđivanja dužine boravka u Velikoj Britaniji.

U svakom slučaju, organizacija se zalaže za promenu vladinog sistema, tako da status državljana EU automatski postaje upisivanjem u relevantne dokumente i promenom EU useljeničke šeme iz aplikacije u registraciju.

Prema matičnoj kancelariji, šema je osmišljena tako da građanima EU i članovima njihovih porodica bude omogućeno da ostanu nakon što Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU. Da bi se prijavili, moraju da prođu tri ključna koraka – dokažu svoj identitet, dokažu da žive u Velikoj Britaniji i da nemaju krivične presude.

Sa ili bez ugovora, građani EU i članovi njihovih porodica morati će se prijaviti najkasnije do 31. decembra 2020./ibna