Državljanin BiH uhapšen u Nemačkoj zbog veza sa teroristima

Državljanin BiH uhapšen u Nemačkoj zbog veza sa teroristima

Šef Odelenja za odnose s javnošću Ministarstva spoljnih poslova BiH, savetnik ministra Nebojša Regoja, potvrdio je medijske izveštaje o hapšenju državljanina BiH u Nemačkoj.

Kako je rekao Regoja, Ambasada BiH u Berlinu primila je 28. juna 2019. godine službene informacije od nadležnog državnog tužilaštva u Drezdenu da je na osnovu evropskog naloga za hapšenje koje je izdao Osnovni istražni sud u Briselu, Kraljevina Belgija, jedan državljanin BiH uhapšen je u SR Nemačkoj 20. lipnja 2019. u 01.48.

Iste informacije ukazuju da je ova osoba u ekstradicijskom pritvoru u pritvorskoj jedinici Hale u SR Nemačkoj, gde će ostati do donošenja odluke o izručenju nadležnim organima Kraljevine Belgije.

Prema Državnom tužilaštvu u Drezdenu, evropski nalog za hapšenje je izdat zbog sumnje da je navedena osoba povezana sa aktivnostima terorističke grupe odgovorne za terorističke napade u Parizu 13. novembra 2015. godine, koja je održana na koncertu u koncertnoj sali “Bataclan”.

Regoja je dodao da se u informaciji Državnog tužilaštva u Drezdenu navodi da će se istraga u istom predmetu nastaviti protiv pomenute osobe i još dva državljana BiH čija imena nisu navedena, uz napomenu da za sada više informacija neće biti dostupno javnosti, zbog razloga vezanih za daljnju istragu.

Državljanin Bosne i Hercegovine Adis Abaz, kako su izvestili mediji, uhapšen je u akciji nemačke policije zbog veze s terorističkim napadom u Parizu 2015. Abaz je uhapšen od strane belgijskih policajaca pre osam dana u njemačkom gradu Dresden, a on bi uskoro trebao biti izručen Belgiji.

Prema pisanju medija, Abaz je bio povezan sa još dva državljana BiH koji su uhapšeni u blizini železničke stanice u Dresdenu u februaru prošle godine, kada je policija pronašla 17 ručnih bombi u rutinskoj pretrazi njihovog automobila nakon što su se pogrešno parkirali.

Tužilac Jügren Schmidt je rekao da je taj čovek bio pod istragom u Njemačkoj u vezi s pronalaženjem oružja i odvojeno od njegove navodne veze s napadačima iz Pariza, ali policija nije pronašla dokaze o njegovom učešću u tom slučaju.

U BiH Abaz je osuđen na zatvorsku kaznu zbog krivičnih dela povezanih s drogom.