Državna izborna komisija Crne Gore procenila potrebe za iduću godinu

Državna izborna komisija Crne Gore procenila potrebe za iduću godinu

Državna izborna komisija Crne Gore bolje planira svoje aktivnosti i analizira rezultate svog rada, zaključak je dvodnevne radionice na temu naučenih lekcija koju je za Komisiju organizovala Misija OEBS-a u Crnoj Gori u Podgorici 17. i 18. decembra 2019. godine.

Oko 25 učesnika iz Državne i opštinskih izbornih komisija razgovaralo je o svom radu, identifikovalo mogućnosti za poboljšanje i ocenilo svoje potrebe za 2020. godinu, u okviru priprema za parlamentarne izbore sledeće jeseni.

Predsednik Državne izborne komisije Đorđije Vukčević kazao je da je Komisija otvorena za procenu napravljenih grešaka i spremna je da sprovede potrebne promene kako bi poboljšala svoj rad. „Državna izborna komisija i Misija rade na razvoju strategija koje se tiču obrazovanja birača, ravnopravnosti polova i osoba sa invaliditetom. Takođe se radi na razvoju logotipa za bolju vidljivost Komisije“, rekao je Vukčević.

Zamenica šefice Misije Siv-Katrine Leirtroe kazala je da će Misija, kako se Crna Gora približava parlamentarnim izborima, nastaviti da pruža neophodnu pomoć Komisiji za poboljšanje njene transparentnosti, integriteta, nepristrasnosti i odgovornosti. “Ovo su suštinski temelji vašeg rada i poslužiće za sticanje poverenja građana i poverenja da je izborni proces slobodan i fer”, kazala je Leirtroe.

„Članovi Komisije i stručna služba igraju ključnu ulogu u uspešnom vođenju izbora u Crnoj Gori. To su uloge koje imaju vitalni značaj da osiguraju da svaki glasač ima potpunu sigurnost da je njihov glas tajan i da se pravilno broji“, kazala je Leirtroe.

Nacionalni savetnik u Misiji Darko Brajović podsetio je da je Misija tokom 2019. godine pružila tehničku pomoć Komisiji organizovanjem pet radionica i dve studijske posete Hrvatskoj i Sloveniji, kao i omogućivši članovima Komisije da učestvuju na Godišnjoj konferenciji evropskih izbornih službenika u Sloveniji. Misija je, takođe, donirala softver razvijen za obradu izbornih podataka i instalirala specijalizovanu IT opremu. „Komisija je uz podršku Misije razvila operativni plan za izbore, za koji očekujem da će biti usvojen i primenjen za izbore 2020. godine“, rekao je Brajović.

Misija OEBS-a u Crnoj Gori naglasila je u saopštenju za javnost da ostaje posvećena saradnji sa Državnom izbornom komisijom kako bi poboljšala njen profesionalni rad, transparentnost i poverenje javnosti i unapredila saradnju sa izbornim telima u regionu.