Državni sekretar SAD M. Pompeo povodom Dana Grčke

Državni sekretar SAD M. Pompeo povodom Dana Grčke

Saopštenjem Stejt departmenta, državni sekretar SAD Majk Pompeo čestitao je grčkom narodu 198. godišnjicu nezavisnosti i istakao stratešku prirodu bilateralne saradnje između SAD i Grčke.

U ime američkog naroda i Vlade Sjedinjenih Američkih Država, upućujem najbolje želje građanima Grčke na 198. godišnjicu vaše nezavisnosti.

Sjedinjene Države i Grčka uživale su u trajnom prijateljstvu i saradnji ugrađenim u naše zajedničke demokratske vrednosti i zajedničke interese. Zajedno radimo na promovisanju trgovine i investicija, regionalnoj stabilnosti i bezbednosti i diversifikaciji energetskih resursa.

Naše dve nacije i dalje blisko sarađuju. Imao sam čast da ugostim ministra inostranih poslova Georgea Katrougalosa u decembru prošle godine, kako bi pokrenuli inauguracijski strateški dijalog SAD-Grčka. Strateški dijalog je uključivao međuagencijsko predstavljanje na visokom nivou iz obe zemlje i izgrađen je za godinu dana sveobuhvatnog angažmana, naglašavajući snagu bilateralnih odnosa i potvrđujući zajedničko opredelenje Sjedinjenih Država i Grčke da prodube saradnju. Grčka je cenjeni NATO saveznik i zajedno smo postigli napredak u protekloj godini u unapređivanju naših zajedničkih interesa.

Dok proslavljate ovaj važan datum, američki narod vam želi mir, prosperitet i sreću u narednoj godini.