Državni sekretar Slovenije: “Solidarnost sa zemljama u razvoju i onima u humanitarnim krizama veoma važna”

Državni sekretar Slovenije: “Solidarnost sa zemljama u razvoju i onima u humanitarnim krizama veoma važna”

Slovenski državni sekretar Tone Kajzer prisustvovao je neformalnom sastanku Saveta spoljnih poslova ministara spoljnih poslova EU putem audio-video konferencije. Ministri su razgovarali o zajedničkom odgovoru EU na globalnu pandemiju COVID-19. Oni su podržali pomoć EU i država članica partnerskim zemljama u obliku zajedničkog pristupa, nazvanog “Tim Evropa”. Ključni cilj zajedničkog pristupa je pružanje preko potrebne pomoći partnerskim zemljama, fokusirajući se na najugroženije zemlje na afričkom kontinentu, evropskom susedstvu i Zapadnom Balkanu, uz istovremeno jačanje uloge EU i povećanje vidljivosti njenih humanitarnih akcija.

Ministri su razgovarali o potrebi zajedničkog, koordinisanog delovanja EU i država članica. Oni su zagovarali zajednički pristup, tj. timski pristup Evrope koji će pružiti brzu, sveobuhvatnu i vidljivu pomoć partnerskim zemljama EU. Afrika, posebno najugroženije zemlje u podsaharskoj Africi, istaknuta je kao ključni region za upućivanje pomoći, dok je nekoliko ministara naglasilo da EU ne bi trebalo da zaboravi na susedne zemlje, uključujući Zapadni Balkan.

“Državni sekretar Kaiser naglasio je da je solidarnost sa zemljama u razvoju i onima u humanitarnim krizama veoma važna u vreme kada se suočavamo sa jednim od najvećih izazova poslednjih decenija, a to od nas zahteva da se svakodnevno prilagođavamo i tražimo nove mere. Naglasio je da posebnu pažnju treba posvetiti zemljama Zapadnog Balkana, jer one ne bi trebale imati osećaj da ih je EU zaboravila u kriznim vremenima, ali je takođe naglasio tematski odgovor na krizu, naglasivši da EU treba da više pažnje posveti pristup sigurnoj, čistoj vodi i urednoj sanitarnoj zaštiti, jer je voda najjeftinije i najefikasnije sredstvo za sprečavanje širenja COVID-19. Takođe se zalagao za upotrebu novih tehnologija i veštačke inteligencije kako bi se pronašli odgovori za brzo reagovanje i upravljanje krizama,” naglasilo je Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije u saopštenju za javnost.

Kao odgovorna članica međunarodne zajednice i donator razvojne pomoći, Slovenija planira da svu besplatnu humanitarnu pomoć koja je planirana za ovu godinu posveti odgovoru na COVID-19 u zemljama suočenim sa ozbiljnim humanitarnim situacijama (Jemen, Ruanda, region Zapadnog Balkana). Slovenija će takođe reprogramirati sve tekuće i humanitarne razvojne projekte na način da poslednji u svoje aktivnosti uključe borbu protiv pandemije COVID-19 i njenih posledica.

Pored toga, Slovenija je već pružila materijalnu pomoć zemljama Zapadnog Balkana koje su to zatražile kroz Mehanizam civilne zaštite EU. Materijalna pomoć Severnoj Makedoniji isporučena je početkom aprila, a pomoć Srbiji i Bosni i Hercegovini očekuje se krajem ove nedelje.