Državni službenici BiH protestovali u Sarajevu

Državni službenici BiH protestovali u Sarajevu

Nezavisni sindikat državnih službenika i zaposlenih u institucijama BiH organizovao je u ponedeljak protest ispred zgrade Parlamenta BiH kako bi ukazao na to da državni budžet nije usvojen i da nije potpisan kolektivni ugovor o radu. Kako su kazali, ova situacija direktno ugrožava život javnih službenika na državnom nivou u BiH.

Prvi čovek Sindikata Salih Karčić rekao je da se protesti prvenstveno održavaju radi informisanja javnosti o tome šta se dešava u državnim institucijama za koje tvrdi da se “uništavaju” kako bi se ojačala dva entiteta u BiH, Federacija BiH i Republika Srpska.

„Šaljemo naše poruke svom poslodavcu – Savetu ministara i našim parlamentarcima u posljednjih pet do sedam godina i održavali sastanke, ali to im nije važno. Kada dođemo u situaciju da nam je egzistencija ugrožena i da nismo pravno zaštićeni jer nemamo potpisan kolektivni ugovor, ne preostaje nam ništa drugo nego da se organizujemo kao sindikat i izađemo na protest i da se nadamo da ćemo nekako pritisnuti stranke da nešto promene”, naglasio je Karčić.

S obzirom da javnim službenicima na državnom nivou u BiH nedostaje kolektivni ugovor, oni su pravno nezaštićeni kao sindikat, što je Karčić opisao kao jedinstven slučaj u Evropi.

Prema rečima sindikalnog lidera, oko 20.000 ljudi koji rade za institucije Vlade BiH “žive u strahu” jer im čak ni plate nisu zagarantovane.

„Ako imate potpisan kolektivni ugovor, svoja prava možete zatražiti na sudu ako vam nije isplaćena plata. Pošto nemamo kolektivni ugovor, oni mogu da rade šta hoće“, rekao je on.

Prema Karčićevim rečima, nezadovoljni su i zbog toga što je u proceduru ponovo upućen Predlog budžeta za 2021. godinu sa osnovom plate od 475,69 KM, koja nije povećana u poslednjih deset godina.

“Već deset godina nemamo povećanje plata u državnim institucijama. Ne mislimo da su plate dobre na entitetskom nivou, ali velika razlika je napravljena u poslednjih deset godina. Zato su nam ugrožena ljudska prava,” istakao je Karčić.

Objasnio je da čistačica u državnoj službi ima osnovnu platu od 475 KM, a visoko kvalifikovani radnik 710 KM.

“IT stručnjaci su traženi, oni nisu na birou rada, a naš informatičar ima osnovnu platu od 760 KM”, rekao je on.

Karčić je dodao da će, dok se ne potpiše kolektivni ugovor, državni službenici na državnom nivou svakih mesec ili mesec i po dana protestovati i objašnjavati građanima da zaposlenici rade kako bi preživeli i da imaju slabe plate.