Duboka zabrinutost i pokušaj reorganizacije SIRIZE nakon velikog poraza

Duboka zabrinutost i pokušaj reorganizacije SIRIZE nakon velikog poraza

Ubedljiva pobeda Nove demokratije nad SIRIZA-om, na jučerašnjim evropskim izborima, dovodi do brzog razvoja događaja na političkoj sceni u Grčkoj. Najavom ranih opštih izbora, verovatno 30. juna, partija Kiriakosa Mitsotakisa može biti u potpunosti zadovoljna, što ih je navelo da visoko postave letvicu za dostizanje parlamentarne većine.

S druge strane, SIRIZA je dan nakon izbora duboko zabrinuta i razočarana, jer, kako naglašavaju vlada i stranka, poraz od skoro 9,5 bodova bio je neprijatno iznenađenje. “To je čist poraz, nismo očekivali takav procenat. Ali nastavljamo bitku, nećemo baciti peškir ”, rekao je jedan vladin funkcioner.

Istovremeno, naglašeno je da uprkos veoma negativnom rezultatu, jedan od prvih zaključaka koje je zacrtao vladin kadar je da se SIRIZA stabilizuje i konsoliduje u političkom sistemu kao jedan od dva politička pola, izražavajući većinu leve i progresivne strane.

Mnogi sastanci i Tsiprasov govor u Centralnom komitetu

U međuvremenu, od ponedeljka ujutro u Makimos Mansionu, sedištu grčkog premijera, i prostorijama SIRIZA održan je niz sastanaka, na kojima su analizirani i doneseni prvi zaključci o lošim izbornim rezultatima, kao i o razlozima koji su doveli do toga. Alexis Tsipras je u stalnim sastancima sa svojim kolegama i vladinim funkcionerima u kancelariji premijera, dok će se popodne sastati centralni odbor i izborni odbor SIRIZA, na kojem se očekuje govor grčkog premijera.

Ovo je sastanak na kojem će biti inicirana direktna preraspodela u SIRIZI, kako bi se dostojanstveno borila na opštim izborima krajem juna. Biće to izbori sa kojima će se intenzivirati i istaknuti dilema da li građani za Grčku biraju put napred sa implementacijom mera pomoći ili povratkom na štednju i konzervativizam.

Realni cilj pred opšte izbore je sprečiti ND da postigne većinu u parlamentu i povećati izborne procente SIRIZE jačanjem okupljanja biračke baze, koja je na evropskim izborima dostigla samo 60%. Kao što članovi partije cene, labav karakter glasanja na evropskim izborima i raspoloženje za “kažnjavanje” vlade glasanjem za druge stranke, biće preokrenuto pred nacionalnim glasačkim listićima, kada su u pitanju naredne četiri godine. ibna