Đukanović: “Čvrsto verujemo da bi trebalo da vratimo Zapadni Balkan u njegov evropski dom”

Đukanović: “Čvrsto verujemo da bi trebalo da vratimo Zapadni Balkan u njegov evropski dom”

Razvoj Estonije, posebno u digitalnim tehnologijama, inspiracija je Crnoj Gori, rekao je crnogorski predsednik Milo Đukanović nakon sastanka sa predsednicom Estonije Kersti Kaljulaid.

Na konferenciji za novinare u Talinu, Đukanović je podsetio da je Estonija prva zemlja s kojom je Crna Gora uspostavila diplomatske odnose nakon referenduma o nezavisnosti i prva zemlja koja je ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

„Veoma smo zahvalni na razumevanju koje Estonija pokazuje u odnosu na aspiracije Crne Gore, ali i Zapadnog Balkana. Kada tome dodamo veoma ohrabrujuće najave nove Evropske komisije i briselskih institucija, onda imamo razloga da budemo optimisti kada dolazi do poboljšanja stabilnosti ekonomskog i demokratskog prosperiteta Zapadnog Balkana,“ rekao je Đukanović.

Predsednik Crne Gore je takođe izjavio da je oblast vladavine zakona ključni izazov za sve zemlje Zapadnog Balkana koje teže članstvu u EU.

Estonska predsednica Kersti Kaljulaid izrazila je spremnost Estonije da pomogne Crnoj Gori u oblasti vladavine zakona, izgradnje institucija i digitalnog razvoja.

“Ovde je Estonija veoma jaka i uvek je spremna da deli svoje iskustvo. To možemo da učinimo iz našeg javnog sektora, tamo da obezbedimo saradnju, i možemo da uključimo privatni sektor. Znam da su naše kompanije veoma zainteresovane da sarađuju sa vama – u oblasti granične kontrole i upravljanja i u oblasti kibernetičke sigurnosti u javnom sektoru”.

Drugog dana posete baltičkom regionu, predsednik Đukanović će se takođe sastati sa estonskim premijerom Jurijem Ratasom.

Juče se, tokom posete Litvaniji, sreo sa predsednikom Gitanasom Nausedom, premijerom Sauliusom Skvernelisom i predsednikom parlamenta Viktorom Pranckietisom.

Đukanović čvrsto veruje da je pravo vreme da se Zapadni Balkan vrati u svoj evropski dom.

„Zapadni Balkan je veoma specifična evropska regija, koja već dugo vremena luta van oblasti Evrope. Zaostala je za Evropom u demokratskom i ekonomskom kontekstu. Samim tim, Zapadni Balkan je postao nestabilan. Ali mi čvrsto verujemo da bi trebalo da vratimo Zapadni Balkan u njegov evropski dom “, rekao je Đukanović.

Tokom posete Litvaniji podsetio je da je Crna Gora članica NATO-a i lider u procesu EU integracija.

„Sigurni smo da će Crna Gora biti prva naredna članica EU“, rekao je Đukanović.

Izrazio je žaljenje zbog sporog procesa proširenja.

Predsednik Đukanović dodao je da Crna Gora i Litvanija imaju stabilnu vojnu saradnju i da treba dalje jačati ekonomsku saradnju.