Đukanović dobio veliki broj čestitki povodom Dana državnosti Crne Gore

Đukanović dobio veliki broj čestitki povodom Dana državnosti Crne Gore

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović primio je veliki broj čestitki najviših zvaničnika povodom 13. jula – Dana državnosti Crne Gore, kaže Kancelarija za odnose sa javnošću predsednika Crne Gore.

Predsednik Republike Italije Serđo Matarela uz najsrdačnije čestitke u ime italijanskog naroda i u svoje ime, kaže da Crna Gora i Italija ove godine slave 140. godišnjicu od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

“Polazeći od te istorijske godišnjice, još više dobija na značaju strateški karakter naših bilateralnih odnosa koji se uspešno razvijaju u oblastima politike, ekonomije, kulture, odbrane, nauke i tehonologije. Naše zemlje su takođe započele izvrsnu saradnju u okviru mehanizama regionalne saradnje. U tom smislu, želim da uputim Crnoj Gori moje komplimente za izvrstan rad tokom godine predsedavanja Jadransko-jonskom incijativom i da vam poželim uspešno predsedavanje Centralno-evropskom inicijativom 2020. godine. U ovom duhu i sa sigurnošću da će istorijski odnosi između Rima i Podgorice naći sve novije prilike za dalje produbljivanje posebno imajući u vidu perspektivu integracije Crne Gore u Evropsku uniju upućujem Vam najsrdačnije želje za dobrobit Vašu lično i prijateljskog crnogorskog naroda,“ naveo je Matarela.

Kralj Španije Felipe VI u čestitci ističe: „Povodom proslave nacionalnog praznika Crne Gore, želim da uputim Vašoj ekselenciji, zajedno sa Vladom i narodom Španije, moje najsrdačnije čestitke. Upućujem, gospodine predsedniče, Vama lično najbolje želje, a dragom crnogorskom narodu želim mir i napredak“.

Povodom nacionalnog Dana Crne Gore predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Kalif bin Zajed al Nahijan upućuje predsedniku Đukanoviću najbolje želje i najtoplije čestitke u ime naroda i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata i u njegovo lično ime.

“Vaša Ekselencijo želim Vam svaku sreću i prosperitet prijateljskom narodu Vaše zemlje,“ naveo je on.

Predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan uz najiskrenije čestitke povodom Dana državnosti, navodi:

„Najiskrenije želim da se naši odnosi sa Crnom Gorom, koju sa aspekta budućnosti i stabilnosti Balkana vidimo u prvom planu, još jače razvijaju unutar jedne šire lepeze, kao i održavanje pozitivnog rasta naših bilateralnih odnosa. Želim da naši odnosi uz međusobne posete na najvišem nivou budu još čvršći i sa velikim zadovoljstvom uočavam da tu našu želju dele i crnogorske institucije. Koristim ovu priliku da Vašoj Ekselenciji još jednom ponovim najiskrenije želje za zdravlje i sreću, kao i za blagostanje i prosperitet prijateljskog naroda Crne Gore.“

U čestitki japanski car Naruhito ističe da, povodom Dana državnosti Crne Gore “sa velikim zadovoljstvom šaljem vašoj ekselenciji najiskrenije čestitke sa iskrenim željama za vašu ličnu sreću i prosperitet naroda vaše zemlje.“

Čestitke povodom Dana državnosti uputili su i kralj Filip od Belgije, predsednik Austrije Aleksander van der Belen, kralj Saudijske Arabije Salman Bin Abdulaziz Al-Saud, predsednik Arapske Republike Egipta Abdel Fatah el Sisi, predsednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Generalni guverner Australije David Harli, predsednik Južne Koreje Moon Jae, kralj Švedske Karl Gustaf, i drugi.