Đukanović: “Država svima garantuje zaštitu i pomoć”

Đukanović: “Država svima garantuje zaštitu i pomoć”

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović obratio se naciji u sredu rekavši da “država garantuje zaštitu i pomoć svima, posebno najugroženijim kategorijama stanovništva”.

Kako je rekao, u tom kontekstu mora se preduzeti kontinuirana i besprekorna akcija.

„Crna Gora je do juče bila među veoma malobrojnim državama koje nisu prijavile nijedan slučaj koronavirusa. Zatim je utvrđeno da su naša dva građanina zaražena. Bili smo spremni na to. Naš zdravstveni sistem je, uz mere vlade i aktivnosti drugih institucija, dobro organizovan i spreman da odgovori na novonastalu situaciju“, rekao je Đukanović.

Prema njegovim rečima, koronavirusna pandemija najveća je opasnost u Evropi u modernoj istoriji i jedan od najvećih izazova čovečanstva.

„Poučeni negativnim iskustvima nekih evropskih zemalja, preduzeli smo adekvatne mere. Vlada je reagovala brzo i adekvatno, javni servisi su pokazali veliku odgovornost u ovoj ozbiljnoj situaciji. Obavezani smo da se pridržavamo propisanih mera i saveta lekara. Moramo se ponašati odgovorno jer na taj način možemo pomoći sebi i drugima“, rekao je predsednik.

Đukanović je u ime svih građana obećao punu podršku lekarima i izrazio zahvalnost medicinskom osoblju.

„Pojedinačna sudbina našeg naroda i naše zemlje je u njihovim rukama. Pozivam građane da im pomogn “, rekao je predsednik.

Istakao je da je potrebno odustati od političkih podela i nerazumevanja.

„Naši preci su žrtvom i zajedništvom, hrabro i razumno, našli izlaz iz svih loših situacija. Naša generacija je pred specifičnim, istorijskim izazovom. Pred nama su veoma teški i nesigurni dani, ali ja sam optimista. To moramo prevazići, nemamo drugog izbora. To možemo zajedno. Neka živi Crna Gora“, rekao je Đukanović.