Đukanović i Vučić se složili da se ne slažu

Đukanović i Vučić se složili da se ne slažu

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović i predsednik Srbije Aleksandar Vučić zaključili su da su im stavovi, kada je u pitanju Zakon o slobodi veroispovesti, veoma udaljeni ali i da to ne znači da ne treba nastaviti razgovore o ovoj temi, kao i svim drugim temama koje su bitne za međusobne odnose.

Ovo je saopšteno iz kabineta predsednika Crne Gore nakon sinoć održanog susreta sa Vučićem u Izraelu, na —svečanoj večeri u čast Petog svjetskog foruma o Holokaustu „Sećanje na Holokaust-borba protiv antisemitizma“, koju je priredio izraelski predsednik Reuven Rivlin za oko četrdesetak svetskih lidera.

“Glavna tema je, očekivano, bila nedavno usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti u crnogorskom parlamentu, kojim se, kako je ponovio Đukanović, u duhu evropskih standarda u našem građanskom društvu reguliše ova materija, zamenjujući pravni akt od prije gotovo pola veka. Konstatovano je da su pozicije dvojice predsednika po ovom pitanju veoma udaljene, i da nema zajedničkog stava, što ne znači da —ne treba nastaviti razgovore i o ovoj temi, kao i o svim drugim koje su bitne za međusobne odnose,” saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Razgovor je, dodaje se, bio veoma otvoren, civilizovan i konstruktivan, kako i dolikuje liderima bliskih država kao što su Srbija i Crna Gora, iako su na dnevnom redu bile teške teme .

“Đukanović i Vučić su saglasni da treba učiniti dodatne napore obe strane da se spuste tenzije i ne dozvoli antagoniziranje među našim narodima i zemljama, koje između ostalog povezuju i zajednički evropski ciljevi. O tome je posebno bilo reči, u kontekstu obaveza iz pregovaračkog procesa sa EU i zajedničkog delovanja prema Briselu, kao i regionalnih inicijativa za bolje povezivanje, u interesu svih zemalja regiona i bržeg napretka u procesu evropskih integracija,” kaže se u saopštenju.

Đukanović je, kako se dodaje, na večeri imao i kraće susrete sa nizom drugih visokih zvaničnika.

“Pored domaćina predsednika Rivlina, Đukanović se sreo i sa premijerom Netanjahuom, svim liderima iz regiona, kao i predsednicima Portugala Maresolom Rebelom de Sousom, Nemačke Frankom Valterom Štajnamajerom, Kipra Nikosom Anastasiadesom, Bugarske Rumenom Radevim, Grčke Prokopisom Pavlopoulosom i predsednicom Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi,” navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Crne Gore.