Đukanović još uvek najpopularniji u Crnoj Gori

Đukanović još uvek najpopularniji u Crnoj Gori

Istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) pokazalo je da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović najpopularnija osoba u zemlji i da je Demokratska partija socijalista još uvek najjača stranka.

Istraživanje koje je sprovedeno od 1. jula do 13. jula pokazalo je da su DPS i demokrate izdali poverenje građana, dok se poverenje u Demokratski front i socijaldemokrate povećava.

Kako je saopštila Agencija Anadolija, istraživanje se fokusiralo na poverenje u političare i političke stranke. Predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, na prvom je mestu sa prosečnom ocenom 2,44 na lestvici od 1 do 5. Lider Demokrata, Aleksa Bečić, na drugom je mestu, a slede ga premijer Duško Marković i ministar prosvete, Damir Šehović.

Poverenje koje građani imaju u EU mnogo je niže nego što je bilo krajem prošle godine, a broj građana koji nisu zadovoljni radom Vlade veći je od broja onih koji jesu.

Milena Bešić, direktorica CEDEM-a, kaže da je istraživanje pokazalo da preko 30% ispitanika misli da Crna Gora ide u dobrom pravcu, 44,8% se ne slaže, dok 25% ispitanika nema mišljenje.

„U porastu je broj osoba koje smatraju da Crna Gora ide pogrešnim putem“, kaže Bešić.

Što se tiče poverenja u institucije, obrazovni sistem ima najveću podršku (52%). Ispitanici su rekli da imaju najmanje poverenja u Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

Oko 58% ispitanika smatra da bi Crna Gora trebala postati članica EU. U poređenju sa decembrom 2018, taj procenat je niži.

Istraživanje se fokusiralo i na aktuelno pitanje crkve u Crnoj Gori.

Oko 46,6% ispitanika smatra da bi trebala postojati samo Srpska pravoslavna crkva, dok 4,9% smatra da bi trebala postojati samo Crnogorska pravoslavna crkva.

„Većina građana smatra da bi se Crna Gora trebala osloniti na EU u svojoj vanjskoj politici“, ističe se u istraživanju.

EU je glavna okosnica sa 33,4%, ali je jednaka i relativno veliki broj onih koji smatraju da bi se trebali osloniti na Rusiju 23,2%, a SAD 23%. U poređenju sa decembrom 2018. godine, nivo podrške je povećan kako u EU, tako i u SAD i Rusiju,” zaključuje se u istraživanju.