Đukanović kaže da država neće pristati na ucene

Đukanović kaže da država neće pristati na ucene

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović veruje da će biti dijaloga između premijera Duška Markovića i mitropolita SPC Amfilohija o Zakonu o slobodi veroispovesti, i da tu nema drugog izbora, jer država neće pristati na ucene.

Rekao je da Srpska pravoslavna crkva nije formirala Crnu Goru ali da čini sve da ona nestane. Kazao je i da u ovom momentu Crna Gora stabilna država, koju štite nadležne institucije.

Đukanović je poručio i da SPC time što ne želi da se registruje, želi da se predstavi kao neko ko je iznad države i da pošalje poruku da je Crna Gora teokratska država.

“Tu dilemu mora svaki građanin sebi postaviti, dakle ko god se opredelio da živi i ima porodicu u ovoj zemlji, mora razmišljati da li će tom potomstvu da ostavi srednjovekovnu teokratsku srpsku državu, ili građansku državu; državu multietičke demokratije sa usvojenim evropskim sistemom vrednosti, državu u kojoj će svi građani i sve verske zajednice imati ista prava i ravnopravan položaj”, naveo je Đukanović u intervjuu za RTCG.

On je dodao da Crkva želi da pošalje poruku da je vreme za povratak u srednji vek, da je Crna Gora teokratska država, da je crkva iznad Ustava i države.

„Srpska pravoslavna crkva protivi se registraciji i odbija da bude državni subjekt, deo crnogorskog pravnog sistema. Njihov centar u Beogradu prihvatio je da u Srbiji, ali u Crnoj Gori, i dalje odbija da se registruje jer tvrde da su oni stvorili Crnu Goru, da su stariji od Crne Gore“, kaže Đukanović.

Rekao je da Velika Srbija ili Velika Albanija nisu moguće. To je samo jedna tragedija. Takođe, rekao je da mitropolit Amfilohije ne može govoriti sa trona Svetor Petra Cetinjskog.

“Sveti Petar je predvodio Crnu Goru u teškim borbama za oslobođenje i naše dostojanstvo. Petar I je bio vladar, po mom uverenju i sa najdubljim tragom u crnogorskoj istoriji. On je Crnogorce pozivao na mir, a ne na svađu, to je bio mitropolit koji je poštovao Crnu Goru i njenu nezavisnost i kojeg je narod birao i poštovao. Nasuprot tome, mi danas imamo mitropolita Amfilohija koji o Crnoj Gori ne govori sa poštovanjem, veoma često govori da je crnogorska nacija komunistička izmišljotina koju je po nalogu Komunističke partije formirao Milovan Đilas. Govori o Crnogorcima kao o komunističkom nakotu i kopiladima, o Crnogorskom jeziku govori kao o izmišljotini koji ugrožava srpski nacionalni identitet. Zato tvrdim da je vrlo pretenciozno i suštinski vrlo netačno da nam se mitropolit Amfilohije oglašava sa trona Svetog Petra Cetinjskog,” rekao je Đukanović.