Đukanović: Odnosi sa Srbijom nisu toliko dobri kao što su bili ranije

Đukanović: Odnosi sa Srbijom nisu toliko dobri kao što su bili ranije

Predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, rekao u intervjuu za BN TV da ne vidi razloge za sukob sa Srpskom pravoslavnom crkvom. On misli da će uspeti da održi pozitivnu atmosferu između države i verskih zajednica.

“Nismo sve ovo sa zakonom pokrenuli  sa namerom da izazovemo sukob, već da bismo usvojili novi zakon, kao deo pravnog sistema Crne Gore, koji bi trebalo da zameni zakon usvojen 1977. godine. Takav proces neizbežno podrazumeva bavljenje imovinskim pitanjima,” rekao je Đukanović.

On kaže da je to pitanje za Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.

“Konsultovali smo se sa evropskim stručnjacima iz oblasti prava i složili smo se da treba da nastavimo sa svojim potezima i da će biti u skladu sa evropskim pravnim standardima. Stvarno vjerujem da, nakon napetosti koje su se pojavile na početku, sada možemo urediti ovo područje, bolje i sa razumijevanjem, a zadržati dobru atmosferu između države i verskih zajednica ”, rekao je Đukanović.

“Ja sam u kontaktu sa Vučićem”

Na pitanje da li je imao kontakte sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ili sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, Đukanović je rekao da je “češće” bio u kontaktu sa Vučićem.

Ističe da su njihovi razgovori prijateljski.

“Razgovori su između dva državnički odgovorna čovjeka. Postoje različita mišljenja, ali je to prihvatljivo jer oba pokušavamo da obavimo svoj posao u interesu države koju zastupamo. Mi smo stalno svesni da takvi interesi ne mogu biti apsolutni i da moraju biti kompatibilni sa našim zajedničkim regionalnim interesom – stabilnošću,” rekao je Đukanović.

On je rekao da je interes regiona Evropa, konkurentna drugim velikim silama.

“Mi smo svedoci globalnog političkog i bezbednosnog prerasporeda i treba da budemo zainteresovani za konkurentnost Evrope,” rekao je Đukanović.

On priznaje da su se odnosi Srbije i Crne Gore promenili. Razlog tome su pogrešne, regresivne teze koje ugrožavaju vitalne vrednosti svih nacija koje su živele u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina. On kaže da određene države u regionu žele da definišu prava svojih sunarodnika u drugim državama.

“Isti razlozi doveli su do rata 1990-ih”, rekao je predsednik Crne Gore.

Što se tiče priznanja Kosova, Đukanović kaže da je odluku donela suverena Crna Gora na osnovu vlastite procene regionalnih interesa.