Đukanović: Rusija pokušava napraviti Crnu Goru trojanskim konjem za NATO i EU, kada bude primljena u članstvo

Đukanović: Rusija pokušava napraviti Crnu Goru trojanskim konjem za NATO i EU, kada bude primljena u članstvo

Crnogorska Vlada nije uvažila preporuku zapadnih partnera koji su od nje zatražili nastavak i posvećenost evroatlantskoj agendi – nakon političkih promena u toj zemlji, stav je predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Predsednik Đukanović, koji Crnu Goru predstavlja na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, u intervjuu Glasu Amerike ukazao je da u tom smislu, tokom poslednjih godinu dana, nije bilo ni milimetarskog pomaka.

„Kao što vidite, to nije moguće. Znate da su tri partnera u novom savezu vladajuće većine dan nakon završetka parlamentarnih izbora potpisali sporazum kojim su se obavezali da će slediti strateški kurs kretanja zemlje. Ali uz tu formalnost, naravno, trebalo je tokom prethodne godine pokazati i stvarnu rešenost da se nastavi putem usvajanja evropskog sistema vrednosti i stvaranja pretpostavke da Crna Gora u bliskoj budućnosti bude zapravo organski deo savremene evropske civilizacije. Samim tim i odgovoran deo evroatlantske integracije“ ukazao je Đukanović, podsećajući da su sva pregovaračka poglavlja u pristupnom procesu Crne Gore Evropskoj uniji otvorena pre prošlogodišnjih političkih promena.

„Nije se napravio ni polukorak. Onaj polukorak koji se sad očekuje je da nova Vlada ispuni preduslove u poglavljima 23 i 24 koji se tiču vladavine prava, kako bi se Evropska unija oglasila sa ocenom da smo ispunili privremena merila koja su nam data i da bi nakon toga otpočeo proces zatvaranja otvorenih poglavlja. Do danas se to nije dogodilo. Prema tome, nema ni minimalnog pomaka. Ono što se dogodilo, nažalost, to su uglavnom bili incidenti u okviru odgovornosti naše Vlade za funkcionisanje u NATO savezu“, rekao je Đukanović.

Predsednik je podsetio na slučaj curenja informacija nekih od zemalja članica NATO-a.

„Jako poverljivi podaci koji su uključivali i imena i prezimena pripadnika bezbednosnih službi drugih zemalja, naših partnera u okviru NATO-a, iscureli su u javnost, a to se smatra zaista nedopustivim propustom“, rekao je crnogorski predsednik, koji tvrdi da je u tom slučaju narušen kredibilitet vlasti kao pouzdanog partnera Severnoatlantskoj alijansi.

On je potvrdio stav da “Rusija ima nameru da Crnu Goru napravi Trojanskim konjem u NATO-u i Evropskoj uniji kada postane članica“ i dodao da bilo bi zaista pretenciozno verovati da se Rusija vodi isključivom zainteresovanošću za budućnost Crne Gore.

„Verujem da bi bilo jednako pretenciozno verovati da je Rusija tako sudbonosno vezana za budućnost Zapadnog Balkana. Mislim da je Rusija okrenuta svom sukobu sa Zapadom, u okviru tog sukoba mislim da je njena meta Evropa, jer je kao meta zahvalnija od Sjedinjenih Američkih Država, zahvaljujući složenosti evropskog sistema i razlikama koje postoje među zemljama članicama Evropske unije. Rusija danas vodi svoj politički rat sa Evropom na svakom delu evropskog kontinenat gde joj se ukaže šansa. Za pretpostaviti je da je Zapadni Balkan veoma podoban kao šansa za vođenje jedne destruktivne politike prema evropskom jedinstvu i prema evropskom sistemu vrednosti, iz raznih razloga. Dakle, to su ipak još uvijek nekonsolidovane države, to su države čije stanovništvo ima dosta tradicionalnog proruskog sentimenta.

Prema tome zahvalan smo teren. Mislim da Rusija zapravo pokušava na Zapadnom Balkanu da osujeti evropsku i evroatlantsku perspektivu zemalja članica. To je bio pokretač ruske destrukcije prema Crnoj Gori već od 2016. godine kada se nalazila pred vratima NATO-a. Mi smo odoleli toj destrukciji, Crna Gora je ušla u NATO, ali to ne znači da je zbog toga zaustavljena ruska destrukcija. Naprotiv, rekao bih da sada prisustvujemo još više razjarenoj ofanzivi iz Rusije prema Crnoj Gori i prema Zapadnom Balkanu sa idejom da se kažnjavanjem Crne Gore, na neki način, odvrate sve ostale zemlje iz našeg regiona od članstva u NATO-u i članstva u Evropskoj uniji. Da li će Rusija u tome uspeti, ja se nadam da ne. Ako treba da vam kažem kakva je rešenost Crne Gore da sačuva svoje pravo na slobodan izbor budućnosti i da sačuva svoje pravo na već odabrani kurs evropske i evroatlantske integracije, reći ću vam da je to nepokolebljivo,“ rekao je Đukanović.