Đukanović sa Mišelom u Briselu

Đukanović sa Mišelom u Briselu

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se danas u Briselu sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

“Predsednik Đukanović je iskazao zadovoljstvo da Crna Gora nastavlja dobre odnose i saradnju sa Evropskim savetom. Crna Gora je veoma ohrabrena porukama novih briselskih institucija koje između ostalog potvrđuje i jasno vidljiva usklađenost i usaglašenost poruka Saveta i Komisije koje se prema Zapadnom Balkanu odnose kao prema delu Evrope koji treba uvesti u evropski sistem vrednosti. Predsednik je iskazao očekivanje da će odluke martovskog Saveta potvrditi ova očekivanja i sa zagrebačkim Samitom dati novi podsticaj politici proširenja. Period konfuzije na relaciji EU – ZB nije protekao bez ostavljanja posledica po situaciju i odnose u regionu,” ocenio je Đukanović. Kako se navodi iz Đukanovićevog kabineta, on je naglasio da ZB nema održivu alternativu evropskoj i euroatlantskoj integraciji. U tom kontekstu, neophodno je iskoristiti trenutak i stvari na Balkanu vratiti pod evropsku kontrolu.

S druge strane, Crna Gora ostaje na pozicijama pouzdanog saveznika EU u regionu i veoma predan promoter evropskih vrednosti.

Predsednik Evropskog saveta je naglasio važnost neformalne večere sa liderima Zapadnog Balkana koja je ranije održana, i zahvalio na porukama koje je Predsednik Crne Gore tom prilikom uputio zvaničnicima EU. Iskazao je punu saglasnost sa jasno prepoznatim oblastima koje treba da budu u fokusu pažnje u cilju budućeg napretka regiona Zapadnog Balkana – vladavina prava, obrazovanje, bolja povezanost i infrastruktura. Uz razumevanje složenosti situacije na ZB,  Mišel je ocenio da je za zajednički uspeh, osim dijaloga, neophodna i zajednička strategija. Odnos ZB i EU jedan je od prioriteta u Savetu; nova uloga političkog vođstva EU i snažna politička volja su prisutni, i potrebno je iskoristiti trenutak za odlučan korak ka ostvarenju cilja koji pre svega podrazumeva razvoj društava koja dele vrednosti vladavine prava, slobode i dostojanstvo građana. Pozitivna odluka Saveta u martu bio bi snažan signal i podsticaj za nove evropske institucije, čime bi se stvorili uslovi i za veći fokus na snažniju investiticionu strategiju koja bi bila vidljiva, konkretna i opipljiva. Predsednik Mišel je takođe preneo očekivanje pozitivne reakcije i od strane lidera Zapadnog Balkana u smislu smanjivanja nesporazuma, i jače spremnosti, volje i želje kako bi region ZB, uz podršku Brisela, učinio iskorak.

Zahvalio je Đukanoviću na detaljnim informacijama o prioritetima Crne Gore. U kontekstu aktuelnog pitanja Zakona o slobodi veroispovesti, o čemu je Đukanović detaljno upoznao visokog sagovornika,on je podelio uverenje da su dijalog, spremnost na razumevanje i rešavanje tenzija mirnim putem najbolji način za njihovo prevazilaženje.