Đukanović: “Srpska Pravoslavna Crkva mora prestati da potcenjuje Crnu Goru”

Đukanović: “Srpska Pravoslavna Crkva mora prestati da potcenjuje Crnu Goru”

Predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, na konferenciji za štampu organizovanoj povodom obeležavanja dve godine od preuzimanja dužnosti predsednika, rekao je da “onak ko nije u stanju da prihvati nezavisnu i suverenu Crnu Goru protivi se pitanju autokefalne crnogorske crkve”.

“Oni žele monopol. Srpska pravoslavna crkva nema pravo da prisvoji tuđu imovinu, izbegava finansijske istrage, izbegava poreze i nezakonito okuplja stotine svojih sveštenika u Crnoj Gori. Njene vođe nemaju pravo da vode narodne ustanke. Dosta toga cirkusa. Oni će morati da budu ono što jesu: verska zajednica kao deo društva i ništa više od toga”, rekao je Đukanović.

Dodao je da je zakonom postavljeno pitanje opstanka Crne Gore. Specifične strukture, kako je rekao, žele da preuzmu sudbinu Crne Gore u svoje ruke. “To bi značilo dovođenje Crne Gore do oltara Srbije. Ne nudite nam krvave formule za budućnost Crne Gore i Balkana”, rekao je Đukanović.

„Obnovili smo državu. Vreme je da obnovimo crkvu. Ponudili smo rešenje za jednu pravoslavnu crkvu koja će okupiti sve pravoslavne vernike. Ako SOC to odbije, biće nacionalni Srbi u Crnoj Gori. Ali tada ćemo stvoriti crkvu nacionalnih Crnogoraca. A mi ćemo se pobrinuti da takva crkva bude autokefalna“, naglasio je Đukanović.

On navodi da SOC treba da prestane da podriva Crnu Goru.

„I danas SOC tvrdi da crnogorska crkva nikada nije postojala, mada u dokumentima stoji drugačije. SPC pokušava uspostaviti monopol nad pravoslavljem u Crnoj Gori, što se pretvara u velikosrpsko pravo“, rekao je predsednik Crne Gore.

Dodao je da mu se ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, obratio „lično, kvalifikujući me kao izdajnika ruskih interesa“.
„Crna Gora je odana svojim idealima“, rekao je Đukanović.

Đukanović kaže da teoriju o ugroženosti Srba u Crnoj Gori promovišu samoimenovani lideri srpskog naroda u Crnoj Gori.
„Neki to rade zato da bi dobili dobre apanaže i kao što vidite, neskriveno dobijaju sa beogradskih političkih adresa a imamo i iskustvo iz 2016. Neki na taj način žele da pokušaju da se zaštite od izvesnih sudskih kazni koje ima, da kažem, prete zbog onog što su nezakonito i neodgovorno radili prema svojoj državi. Ili na taj način žele da sačuvaju svoju političku važnost. Sve dok su oni sami deo tog scenarija, to ne predstavlja veliki problem, ali problem nastaje kada oni pokušavaju da manipulišu delom jednog broja ljudi koji se osećaju Srbima i kada ih motivišu da je jedini dobar put dokazivanje njihovog srpskog nacionalnog osećanja, zapravo destrukcija prema Crnoj Gori, prema vlastitoj kući, i kada to rade godinama i decenijama onda se licemerno na kraju pitaju zašto tih Srba nema dovoljno u državnim organima. Oni svaki poraz Crne Gore slave. I onda se pitaju zašto nisu u Ministarstvu pravde ili spoljnih poslova, pa to bi bilo ravno suicidu kojem Crna Gora nije sklona“, kaže Đukanović.

Komentarišući optužbe Duška Kneževića, Đukanović kaže da je Knežević lopov i patološki lažov.

„Cilj je da se Duška Kneževića učini nedostupnim za pravosudne organe“, kaže Đukanović.

Na pitanje kako podele u Crnoj Gori mogu biti prevaziđene, Đukanović je odgovorio da donosioci odluka „pokušavaju da pokažu potrebnu osetljivost za razlike u Crnoj Gori“.

„Glavna podela je u ortodoksnom biću. Rešavanje crkvenog pitanja ključno je za prevazilaženje podela“, rekao je predsednik.