Đukanović: “To je ludački pokret”, DF: “Mi smo deo tog pokreta”

Đukanović: “To je ludački pokret”, DF: “Mi smo deo tog pokreta”

“Vratili smo državno dostojanstvo i obnovili našu državu, nešto o čemu su Crna Gora i generacije njenih predaka sanjali skoro čitav vek,” rekao je na sednici opštinskog odbora stranke Tivat predsednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović. Napomenuo je da se velikosrpski nacionalizam nikada neće tolerisati u Crnoj Gori, dodajući da ne može biti ni  velike Srbije, ni velike Albanije, već samo velike tragedije.

“Naša namera je vrlo jasna i jeste da obezbedimo bezuslovnu primenu ustavnih odredbi iz Ustava Crne Gore, a to je razdvajanje crkve i zagarantovana sloboda veroispovesti.”

Što se tiče zakona o verskim slobodama, naglasio je da se radi o zakonskom rešenju koje se temeljno pripremalo više od četiri godine, zajedno sa javnim raspravama. Takođe je naglasio da je novi zakon zamenio zakon iz 1977. godine, koji je zastareo.

U svom govoru, lider DPS-a je podvukao nekoliko čestih manipulacija povezanih sa zakonom, koje se često čuju u medijima.

U tom kontekstu, on je posebno istakao optužbe Srpske pravoslavne crkve, SPC, da je crnogorska vlada želela da joj oduzme imovinu, što je, prema rečima predsednika Crne Gore, “apsolutna glupost”.

Đukanović se osvrnuo i na još jednu manipulaciju, odnosno tvrdnje da je neko hteo da valoriše i privatizuje crkvene objekte.

On je nastavio: „To je smešno i jadno i uopšte ga ne treba komentarisati. Ko bi, za ime boga, želeo da napravi restoran od manastira ili hotel od crkve? ”

Predsednik Đukanović se u svom govoru osvrnuo na često saslušanu izjavu predstavnika SPC i njoj bliskih opozicionih stranaka da će joj imovina biti oduzeta i data Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi (registrovana 1993. godine u Crnoj Gori).

„O tome uopšte nismo razmišljali. Ovaj zakon nije o tome. Rekli smo da želimo da obnovimo pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, da to želimo da uradimo kao odgovorni ljudi, jer živimo u prilično teškom paradoksu za balkanske uslove. Na Balkanu je uvek postojalo nepoverenje manjinskih naroda prema državi, ali u Crnoj Gori smo imali njihovo čvrsto poštovanje prema državi i ne zaboravljamo da su oni [manjinske nacije] uvek bili na pravoj strani istorije kada nešto je bilo važno za Crnu Goru – poslednji put na referendumu 2006. za obnovu nezavisnosti. ”

Đukanović je u svom govoru rekao da ni njegova stranka ni on sami nemaju nameru da uređuju odnose u Crkvi, već da imaju nameru da “razdvoje državu od Crkve i svima obezbede slobodu veroispovesti”.

“Ne dozvolite da se vaša verska sloboda zloupotrebljava na način na koji se to dešava u današnje vreme kada se ona zloupotrebljavaju za uništavanje Crne Gore. Ne dozvolite sebi da budete deo tog ludačkog pokreta”, rekao je Đukanović.

Brza reakcija na ovaj govor, a posebno na deo o “ludačkom pokretu” došla je iz opozicionog Demokratskog Fronta Crne Gore (DF).

“DF, naši lideri, poslanici, funkcioneri, glasači, članovi, simpatizeri, deo su ,,ludačkog pokreta”, i vrlo smo ponosni zbog toga, jer osećamo duh i prisustvo slavnih predaka i naše tradicije. Sa druge strane, izdajnici i lopovi bi trebalo dobro da se zamisle na čiju su Crkvu krenuli, čije su simbole pljuvali i na čiju su zastavu urinirali.

Zbog svega toga se potpuno razlikujemo i zato Crna Gora, da bi se vratila sebi, mora oterati na smetlište istorije izdajnike i lopove, a da prvo ide Milo Đukanović, kao glavni među njima”, zaključeno je iz DF-a./ibna