Đukanović u službenoj poseti Budimpešti

Đukanović u službenoj poseti Budimpešti

Crnogorski predsednik Milo Đukanović je u službenoj poseti Mađarskoj gde se u Budimpešti, sastao sa predsednikom Janošem Aderom i drugim visokim zvaničnicima.

Sanon sastanka sa Aderom, Đukanović je novinarima rekao da EU ne sme da zaboravi “jednu sobu u svojoj kući”, kao što je Zapadni Balkan, jer će to generisati sve veći nivo netolerancije i konflikata. Ader je rekao da je od čelnika EU ranije i sada zatražio da podrže evrointegracijske procese Zapadnog Balkana i da ih ubrzaju.

“Nažalost, konstatovali smo da su prethodne godine bile veoma sušne kada je u putanju politika proširenja. To je, na jedan način, iznenađenje, s obzirom da je politika proširenja dugo vremena ocenjivana kao najuspešnija politika EU i sada, kada je na korak da završi proces ujedinjenja Evrope, došlo je najprije do zamora o kojem se dugo pričao u EU, a nakon toga je došlo do prećutnog usporavanja tog procesa”, kazao je Đukanović.

To je, kako je naveo, za posledicu imalo pad euro-entuzijazma i reformskog entuzijazma u regionu.

“Za posledicu smo dobili geopolitička interesovanja za Zapadni Balkan trećih zemalja, koje, logično, koriste prazan prostor”, dodao je crnogorski predsednik.

Po dolasku u Budimpeštu, u ponedeljak popodne, Đukanović se sastao sa nerezidentnim ambasadorima i diplomatskim predstavnicima osam zemalja: Estonije, Filipina, Gruzije, Irske, Kolumbije, Letonije, Tajlanda i Pakistana, koji pokrivaju Crnu Goru iz Mađarske.

Predsednik se zahvalio ambasadorima na prisustvu i izrazio zadovoljstvo što je, u okviru zvanične posete Mađarskoj, imao priliku da se sastane sa njima i održi dobru komunikaciju između Crne Gore i ambasadora. Ističući da je njegova poseta Mađarskoj prva zvanična poseta od proglašenja pandemije, on je izrazio očekivanje da će vreme spoljnopolitičkih odnosa na daljinu uskoro biti okončano i da se stvaraju uslovi za ličnu diplomatiju. „Mađarska, kao dobar i odgovoran sused, snažno podržava napore i Crne Gore i regiona u pogledu integracije, što je u Crnoj Gori izuzetno cenjeno, jer verujemo da će naš region imati stabilnost i prosperitet kada se pridruži EU i NATO. Iako registrujemo usporavanja u procesu proširenja, verujemo da će Crna Gora biti prva sledeća članica EU”, rekao je Đukanović.

Ambasadori su se zahvalili predsedniku i crnogorskoj ambasadi kao domaćinu na prilici da se sretnu i čuju vrednu analizu situacije u Crnoj Gori i regionu, uz očekivanje da će nakon smirivanja epidemiološke situacije moći više da dolaze u Crnu Goru i jačaju međudržavne odnose.

Ambasador Republike Irske Ronan Gargan rekao je da njegova zemlja snažno podržava proces proširenja, radujući se članstvu Crne Gore u EU kada se steknu uslovi. Takođe je istakao da je tokom pandemije nastavljeno interesovanje za investiranje u Crnu Goru.