Đukanović: Zemlje Zapadnog Balkana moraju usvojiti evropski sistem vrednosti

Đukanović: Zemlje Zapadnog Balkana moraju usvojiti evropski sistem vrednosti

“Nestabilnost Zapadnog Balkana posledica je zaostajanja u pogledu ekonomskog, pa i demokratskog razvoja regiona. To zaostajanje je posledica dugog lutanja svih naših zemalja na vanevropskom koloseku i dugog ignorisanja onog što se događa u matičnim tokovima savremene međunarodne civilizacije”,  rekao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović nakon sastanka sa predsednikom Severne Makedonije, Stevom Pendarovskim, u Skoplju..

Prema njegovim rečima, odgovor na to mora biti integracija, usvajanje evropskog sistema vrednosti i dostizanje evropskog kvaliteta života.

“U roku kraćem od 13 godina, od obnove nezavisnosti, mi smo već članica NATO-a i zemlja koja je lider u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom (EU). Zato smatramo da treba snažno da podržimo i Severnu Makedoniju i sve druge države regiona na tom putu”, naveo je Đukanović.

On je kazao da Crna Gora potencira važnost nastavka integracije zemalja Zapadnog Balkana, jer je to put bez alternative kada je u pitanju uspostavljanje pouzdane stabilnosti regiona i ekonomskog i demokratskog prosperiteta svake zemlje regiona.

Crna Gora i Severna Makedonija, kako je dodao, nemaju otvorenih pitanja i saradnja se nastavlja na tim temeljima.

Upitan šta očekuje od posete američkog državnog sekretara Majka Pompea, Đukanović je naveo da ga ta poseta raduje i da je na liniji pojačanog prisustva Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na Zapadnom Balkanu.

“To je nešto što smo priželjkivali i kao poziv ponavljali funkcionerima SAD-a sa kojim smo se susretali”, kazao je Đukanović, dodajući da je potrebna pomoć sa evropske i američke adrese da se uspešno savladaju problemi u regionu i učvrsti stabilnost.

On smatra da je jako ohrabrujuća pojačana pažnja američke politike prema regionu i da će sastanak na tom nivou donijeti konkretne koristi./ibna