Đukanovićeva poseta BiH je “štetna po vitalni interes Republike Srpske”

Đukanovićeva poseta BiH je “štetna po vitalni interes Republike Srpske”

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) rano jutros su na posebnoj sednici potvrdili stav člana srpskog Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, da je najavljenim dolaskom predsednika Crne Gore Mila Đukanovića u BiH, te raspoređivanjem pripadnika Agencije za Evropsku graničnu i obalsku stražu (Frontex) na granicama BiH, ugrožen vitalni interes Republike Srpske.

Predsedništvo BiH nedavno je diskutovalo ove dve tačke ali nije postignut konsenzus.U skladu sa Ustavom BiH, Dodik zatražio posebnu sednicu Narodne skupšine RS kako bi poslanici dvotrećinskog većinom potvrdili njegov stav, a u tom slučaju odluka i zaključci Predsedništva BiH ne stupaju na snagu.

Za potvrđivanje Dodikove izjave i zaključka jutros u 5:00, nakon 12 časova diskusije glasala je dvotrećinska većina, odnosno 56 poslanika, a niko nije bilo protiv, niti suzdržan, ali su poslanici opozicije, u znak protesta, napustili salu za vreme glasanja.

U usvojenom zaključku vladajuće većine se navodi da “sporazum o statusu između BiH i Evropske unije o delovanjima koje izvršava Agencija za Evropsku graničnu i obalsku stražu u BiH u svom najvećem delu nije sporan za RS, ali je za RS neprihvatljivo da bude usvojen bez saglasnosti i učešća MUP-a RS, s obzirom na to da je u njegovoj nadležnosti najveći dio graničnog pojasa kojeg se sporazum tiče, ali i zbog činjenice da se sporazum tog značaja pokušava usvojiti preglasavanjem člana Predsedništva BiH iz RS”.

Zadužen je član Predsedništva BiH da u skladu sa svojim ovlaštenjima, a u na osnovu Zakona o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, pokrene novu inicijativu i pregovore za zaključivanje sporazuma o statusu između BiH i EU o delovanjima koje izvršava Agencija za Evropsku graničnu i obalsku stražu u BiH uz obavezno poštovanje mišljenja i stavova nadležnih organa RS.

Šef Poslaničke grupe „Zajedno za BiH“ Edin Ramić ukazao je tokom rasprave da je posebna sjednica Narodne skupštine RS bila nepotrebna, kao i pokretanje pitanja vitalnog interesa RS na najavljenu posetu predsednika Crne Gore Mila Đukanovića BiH. 2. i 3.marta.

“To neće sprečiti predsednika Đukanovića da dođe 11. jula u Srebrenicu na obeležavanje 25. godišnjice genocida i pomalo je nepotrebno da se time ovde bavimo zbog nekih dnevno-političkih tema,” naglasio je Ramić.

Opozicija u Skupštini RS kritikovala je Dodika da devalvira mehanizam odbrane interesa RS. /ibna