Dunav Fest u znaku 200.godišnjice grčke revolucije i Mikisa Teodorakisa

Dunav Fest u znaku 200.godišnjice grčke revolucije i Mikisa Teodorakisa

Činjenica da Grčka i svet obeležavaju 200. godišnjicu Grčke revolucije odredila je temu ovogodišnjeg festivala „Dunav fest“ koji će se održati 28. i 29. septembra u 18 sati na Kuli Nebojša. Imena Regasa Feraiosa, grčkog revolucionara i njegovih sedam drugova koje su Turci zatvorili i pogubili na ovom mestu, ispisana su na kuli Nebojša, dok je na zidovima ispisana Povelja Rigasa Feraiosa.

Program Dunav festa osmislio je Nebojša Bradić, reditelj i pisac, bivši ministar kulture Srbije. Na programu festivala je drama „Poslednje putovanje Rigasa Feraiosa“, počast nedavno preminulom grčkom dirigentu Mikisu Teodorakisu i zvanično predstavljanje knjige ambasadora Republike Srbije u Atini, gospodina Dušana Spasojevića, pod naslovom: „Grčka: Rat za nezavisnost, državno formiranje i obnova nacije“.

U programu će učestvovati glumci: Tihomir Stanić, Pavle Pekić i Marko Grabež, pevačica Svetlana Spajić, koja će izvesti pesme Mikisa Theodorakisa, kao i kolumnista Peca Popović koji će govoriti o Mikisu Theodorakisu, Nacionalnoj plesnoj fondaciji. redviđeno je da učestvuju i Srpski istoričari Milan Ristović i Mile Bjelajić, kao i novinar Boško Jakšić.

Dunav Fest organizuje prvi događaj u Srbiji posvećen 200. godišnjici grčke revolucije za  nezavisnost (1821-1830) i pomen na nedavno preminulog velikog grčki kompozitora Mikisa Theodorakisa./ IBNA