back to top
NaslovnicaVestiĐURIĆ SA SIJARTOM O SITUACIJI U REGIONU: Potvrda prijateljskih veza Srbije i...

ĐURIĆ SA SIJARTOM O SITUACIJI U REGIONU: Potvrda prijateljskih veza Srbije i Mađarske (FOTO)

MINISTAR spoljnih poslova Marko Đurić je danas boravio u zvaničnoj posjeti Mađarskoj, gdje se sastao sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom.

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

- Advertisement -

Tokom svoje prve bilateralne posjete, ministar Đurić je izjavio da je veoma sretan zbog današnjeg posjeta Budimpešti kao još jedne potvrde prijateljskih odnosa između Srbije i Mađarske, koji su u proteklim godinama, pod vođstvom predsjednika Vučića i premijera Orbana, doživjeli historijsku transformaciju na korist i radost oba naroda.

– Jako smo zadovoljni što Mađarska preuzima predsjedavanje Savjetom Evropske unije, znajući da ćemo imati pouzdanog prijatelja na vrhu EU, a i političke strukture koje odgovorno promatraju evropske interese – naglasio je šef srpske diplomatije.

Govoreći o predloženoj Rezoluciji o Srebrenici, Đurić je to vidio kao otvaranje starih rana od strane neodgovornih političkih grupa u regionu, što je rezultiralo brojnim tenzijama i nezadovoljstvom.

– Ta neodgovorna politika nije uzela u obzir buduće potrebe naših naroda, već uske političke interese onih koji pokušavaju manipulisati žrtvama – rekao je ministar Đurić.

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Đurić je istakao da Srbija želi stabilne i normalne odnose, te pronalazak rješenja na kompromisu, ali trenutno, umjesto sagovornika koji bi pomogli rješavanju međuetničkih problema, u Prištini, nažalost, postoje sagovornici koji stvaraju nove tenzije svakog dana kršeći sporazume.

- Advertisement -

Šef srpske diplomatije je istakao da Srbija veoma cijeni podršku Mađarske, naročito u vezi s pokušajem Prištine da, izvan standarda koje je propisala EU, postane članica Savjeta Evrope.

Đurić je također naglasio da je nivo prava koje mađarska zajednica uživa u Mađarskoj uzor poštovanja prava nacionalnih manjina u čitavoj Evropskoj uniji.

– Mađare u Srbiji smatramo našom braćom, koja doprinosi jačanju naše države i veza, i kao neraskidiv i snažan most između naših kultura, ponosni smo na naše prijateljstvo – zaključio je Đurić.

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto je istakao kako cijeni da je prva zvanična posjeta nakon imenovanja šefa srpske diplomacije upravo Budimpešti, što je dovoljan dokaz ostvarenih zajedničkih rezultata u proteklih nekoliko godina na nivou dvije države.

– U današnjoj vrlo napetoj međunarodnoj situaciji, prijateljstvo i uzajamno poštovanje imaju izuzetan značaj. U jednoj od susjednih država je rat, u drugoj je premijer koji je vodio politiku mira i suvereniteta atentiran, a u trećoj ilegalni migranti su veoma agresivni – navodi Sijarto, dodajući da savez Srbije i Mađarske ima neprocjenjivu važnost za Mađarsku.

Govoreći o međusobnom povjerenju i saradnji, Sijarto je posebno istakao da je Srbija država koja najviše poštuje prava mađarske zajednice od svih susjednih država Mađarske, te da je znatan dio energetskog snabdijevanja Mađarske u rukama Srbije.

Ministar Sijarto je najavio izgradnju naftovoda koji će povezati dvije države, izgradnju novog graničnog prelaza, te dodatne napore da se do kraja iduće godine završi rekonstrukcija pruge Beograd-Budimpešta.

– Mađarska se priprema za predsjedanje Evropskom unijom, želimo približiti Srbiju članstvu i učiniti to intenzivnije nego ikad“, naglasio je Sijarto, te istakao da smatra neprihvatljivim što EU već 15 godina drži Srbiju u neizvjesnosti.

Naveo je da će Mađarska negativno glasati na Skupštini Ujedinjenih nacija glede usvajanja predložene Rezolucije o Srebrenici, ocjenjujući to kao pokušaj demonizacije cijelog srpskog naroda.

– Glasat ćemo negativno i ukoliko se pokrene pitanje članstva tzv. Kosova u Savjetu Evrope – zaključio je Sijarto.

ĐURIĆ SA SIJARTOM O SITUACIJI U REGIONU: Potvrda prijateljskih veza Srbije i Mađarske (FOTO)
Foto: Фото: Министарство спољних послова

POGLEDAJ GALERIJU
Izvor: ( www.novosti.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave

Stefan Kapičić ponovo glumi Kola u filmu „Deadpool i Wolverine”

U prethodna dva Marvelova nastavka o "Deadpoolu", glumac Stefan Kapičić igrao je ulogu Kolosa,...

Malom Radoju život se okrenuo naopačke! Ovo je čovjek koji mu gradi i kuću i štalu FOTO

ČAČA - Priča o teškoj sudbini malog Radoja, dečaka iz sela Katrga kod Čačka...

“SPREMANI DOČEKATI SRBE”: Otkrivena komunikacija između Zvicera i Kaluđerovića, dogovarali se oko nabavke UNIFORMI prije izbora

Cetinjanin Nenad Neno Kaluđerović planirao je nabavku policijskih uniformi kako bi „spremni dočekali Srbe“...

Stefan Kapičić ponovo glumi Kola u filmu „Deadpool i Wolverine”

U prethodna dva Marvelova nastavka o "Deadpoolu", glumac Stefan Kapičić igrao je ulogu Kolosa,...

Malom Radoju život se okrenuo naopačke! Ovo je čovjek koji mu gradi i kuću i štalu FOTO

ČAČA - Priča o teškoj sudbini malog Radoja, dečaka iz sela Katrga kod Čačka...