Dva člana Predsedništva BiH u poseti Crnoj Gori

Dva člana Predsedništva BiH u poseti Crnoj Gori

Po drugi put u samo nekoliko sedmica, bošnjački i hrvatski članovi Predsedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, sastali su se sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem, ali ovog puta u Podgorici.

Komšić i Džaferović stigli su u četvrtak uveče u glavni grad Crne Gore, gde su večerali sa predsednikom Milom Đukanovićem. U petak je održan zvanični sastanak sa Đukanovićem, a zatim sastanak sa premijerom Krivokapićem. Nije iznenađenje da srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik nije došao sa svojim kolegama, ali nije bilo zvaničnog objašnjenja. Čini se da su loši odnosi između Dodika i Đukanovića bili razlog njegovog odsustva. Komšić je rekao da se “Dodik sam kažnjavao nekim izjavama i ponašanjem proteklih godina”.

Krivokapić je nakon sastanka rekao da su odnosi dve zemlje prijateljski i da imaju odličnu saradnju, dodajući da Sporazum o granici, koji je BiH potpisala i ratifikovala sa Crnom Gorom, govori u prilog takvoj izjavi.

„Premijer je istakao da je stabilan i bezbedan region preduslov za prosperitet svih zemalja u njemu, a da su dobrosusedski odnosi i evropske integracije ključni za ekonomski i infrastrukturni razvoj“, navodi se u saopštenju vlade.

Krivokapić je naglasio da je zadovoljan rezultatima koje je postigla Vlada.

“Trenutno ne postoji bolji recept za Crnu Goru. To je meritokratska vlada. Pokušavamo da transformišemo Crnu Goru. Najvažnije je da Crna Gora postane i opstane kao građanska država”, rekao je Krivokapić.

Naglasio je da postoji obostrani interes za jačanje saradnje u oblasti turizma, kako bi se stvorili uslovi za bolju i uspešniju ponudu obe države, te da ove sezone očekuje priliv od 65% prihoda ostvarenog na leto 2019. sezona.

“Naš plan je da projekat magistralnog puta Sarajevo – Šćepan Polje do Plužina bude gotov do kraja tekuće godine. Takav projekat bio bi najbolji dokaz našeg dobrosusedstva, prijateljstva i namere da život učinimo prijatnijim i bogatijim za građane naših zemalja i regiona“, rekao je Krivokapić.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić izrazio je zadovoljstvo izuzetno dinamičnom diplomatskom saradnjom sa novom crnogorskom administracijom i naglasio da je trenutna saradnja BiH i Crne Gore dobar primer za čitav region.

“Postojeći sporazum o zajedničkoj granici samo je potvrda prijateljskih i partnerskih bilateralnih odnosa. Želimo da poboljšamo taj odnos. U našem je interesu da imamo komšiju koji je stabilan i da sledimo vaš primer na putu ka evropskim integracijama“, rekao je Komšić.

Govoreći o projektu magistralnog puta Šćepan Polje – Foča, Komšić je rekao da je to bila dugogodišnja obostrana potreba i želja. “Taj projekat će imati našu podršku. BiH je zainteresovana za realizaciju ovog projekta. Računajte na nas kao prijatelje i stojimo vam na raspolaganju za sve konsultacije i razgovore”, rekao je Komšić i poželeo Crnoj Gori uspešnu turističku sezonu.

Džaferović je takođe izrazio zadovoljstvo dinamičnim partnerstvom i dobrosusedskim odnosima dve zemlje.

“Sačekali smo da se epidemiološka situacija stabilizuje pre nego što smo došli u posetu. Stalo nam je do dobrih odnosa sa Crnom Gorom. Nama je važna stabilna Crna Gora, Crna Gora na evropskom putu, Crna Gora članica NATO-a”, rekao je Džaferović.

Džaferović je istakao da saradnju treba poboljšati. “Mnogo je razloga za saradnju u oblasti turizma, energetike, poljoprivrede, transportne infrastrukture, jačanja industrijske proizvodnje. Mislim da je to zapostavljeno u svim zemljama bivše Jugoslavije”, zaključio je Džaferović.