Dva okupljanja, jedan park

Dva okupljanja, jedan park

Nakon šamara u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kada je ministar unutrašnjih poslova, Dragan Lukač, udario mladog poslanika Draška Stanivukovića, opozicione stranke su ispunile zahtjev za protestno okupljanje u u petak u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”. Ali, to nije bilo tako lako jer su pristalice vladajuće stranke ispunile zahtev za okupljanje u isto vreme i u istom parku. Iznenađujuće, policija je dozvolila oba događaja.

Republika Srpska je doživela sličnu situaciju u maju 2016. godine, kada su opozicija i vladajuće stranke istovremeno imale dozvolu za okupljanja, ali je policija tada odlučila da ih odvoji sa „bezbednom zonom“ širinom od jednog kilometra. U ovom slučaju „bezbedna zona“ bila je široka 50 metara.

Činjenica je da su oba skupa privukla manje učesnika nego događaji pre tri godine, ali još uvek je misterija zašto je policija, sa ministrom Lukačem kao vrhovnim autoritetom, dozvolila da se takva situacija dogodi. „Bezbedna zona“ bila je ispunjena policijom a još jače policijske snage bile su spremne da intervenišu. Srećom, nije bilo potrebe za njihovim angažmanom i oba okupljanja završena su na miran način.

Poruke poslate sa događaja uobičajene su za ovakvu ikonografiju – opozicija je zatražila Lukačevu ostavku i povlačenje potpisa Republike Srpske iz “Programa reformi”, što je navodno korak bliže NATO-u.

Govornici vladajuće stranke, udaljeni 50 metara, zatražili su sankcije za Stanivukovića i da Lukač zadrži ministrsku fotelju.

„Dragane, nisi sam. S tobom su tvoji policajci, kolege, oni koji su te spašavali kada si teško ranjen, komandanti ratnih brigada. Samo napred,” rekao je jedan od govornika.

Nakon svega, ukupan utisak je da su opozicione stranke možda izgubile još jednu šansu da naprave značajan zaokret i iskoriste šamar u Parlamentu kao polaznu tačku za buduće odnose s biračima. Ova šansa je pala sa većim brojem učesnika okupljanja vladajućih stranaka nego na opozicionoj strani.

S druge strane, vladajuće stranke mogu biti zadovoljne jer je njihovo okupljanje pokazalo da imaju više pristalica nego opozicija. Njihova pobeda je značajnija jer će se sledeće godine u BiH održati lokalni izbori, a mladi Stanivuković biće kandidat za gradonačelnika Banjaluke.

Ovo se može pokazati kao njegov prvi debakl./ibna