Dve ponude podnesene za izgradnju međukonektorskog dela gasovoda između Bugarske i Grčke

Dve ponude podnesene za izgradnju međukonektorskog dela gasovoda između Bugarske i Grčke

Dva kandidata podnela su ponude za projektovanje i izgradnju gasovoda između Bugarske i Grčke, čiji je projekat kompanija ICBG otvorila 2. aprila.

Ukupno pet ponuđača je ušlo u uži izbor i pozvano da ponude ponudu, ali samo su grčki J&P Avak i bugarsko-italijanski konzorcijum, koji uključuje građevinske kompanije GP Group i Bolgarstroi zajedno sa italijanskom Bonatti, podnijeli ponude pre isteka roka.

ICBG procenjuje troškove izgradnje gasovoda od 183 km na 145 miliona evra i zahtevaće da se izgradnja završi za 18 meseci. Početni kapacitet dvosmernog gasovoda biće tri milijarde kubnih metara gasa.

Projektna kompanija je saopštila da će proceniti dve ponude i da očekuje da će izabrati pobednika u maju, što bi omogućilo početak gradnje u junu.

Gasovod bi trebao da počne sa radom krajem 2020. godine, kada Bugarska treba da počne isporuke azerbejdžanskog gasa iz Shah Deniz 2. Taj uski rok bio je razlog što je ICBG odbio zahtev trećeg potencijalnog ponuđača koji je tražio više vremena za podnošenje ponude, navodi se u jednom izveštaju bugarskih medija.

Takođe, 2. aprila, Evropska komisija je saopštila da je odobrila 33,15 miliona evra za gasovod, kao deo paketa od četiri milijarde evra za 25 infrastrukturnih projekata širom EU./IBNA