Dvodnevni sastanak delegacija Srbije i Kosova na nivou eksperata počinje u Briselu

Dvodnevni sastanak delegacija Srbije i Kosova na nivou eksperata počinje u Briselu

Stručni timovi Beograda i Prištine sastaće se danas i sutra u Briselu kako bi nastavili dijalog i rad na utvrđivanju sporazuma.

Beogradsku delegaciju će predvoditi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić a delegaciju iz Prištine novoimenovani koordinator dijaloga, Skender Hiseni.

Brisel je najavio da će pitanja koja su započeta na prvom fizičkom sastanku na visokom nivou Beograda i Prištine, danas biti razmatrani na ekspertskom nivou.

„Kosovo i Srbija su pozvani da pošalju svoje eksperte da nastave da se bave pitanjima koja su postavljena tokom sastanka lidera prošlog četvrtka“, rekla je portparolka EU Nibala Massrali.

Evropska služba za spoljne poslove dodaje da ne žele da predstave detalje plana i dnevnog reda razgovora, kao što se dogodilo sa tehničkim razgovorima prethodnih godina dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić takođe je rekao da pitanje uzajamnog priznavanja neće biti na dnevnom redu, kao što Priština predlaže, već ekonomska saradnja, pitanje nestalih i raseljenih osoba i obaveze preuzima sporazum iz Prištine.

“Pre svega, razgovaraćemo o ekonomskoj saradnji, kako da se vratimo na naše tržište na Kosovu i Metohiji, gde su srpski proizvodi zabranjeni više od 20 meseci”, rekao je Đurić ranije danas.

Rekao je da će razgovarati i o nestalim osobama sa Kosova i Metohije, kojih ima oko 1.500, i stvaranju uslova za povratak raseljenih.

Na sastanku u Briselu 16. jula, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Avdullah Hoti razgovarali su o pitanjima nestalih i raseljenih, kao i ekonomskim odnosima Beograda i Prištine.

Tom prilikom je predsednik Srbije najavio da će stručnjaci nastaviti razgovor o mogućim lokacijama grobnica, pitanju povratka interno raseljenih sa Kosova i Metohije, kojih je ukupno 220.000, od ​​kojih su 177.000 Srbi.

Vučić je potom podsetio na činjenicu da se samo 1,9 procenata deportovanog stanovništva nakon sukoba vratilo svojim kućama na Kosovu i Metohiji, što je najniže nivo na svetu./ibna