Džaferović: ”BiH treba kandidatski status”

Džaferović: ”BiH treba kandidatski status”

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratio se danas učesnicima samita “Evropska unija – Zapadni Balkan” održanom putem videokonferencije, i na početku izrazio iskreno saučešće porodicama preminulih od koronavirusa.

“Situacija kroz koju svi prolazimo je bez sumnje jedan od najvećih izazova našeg vremena. Covid-19 ne poznaje granice, regije, nacije. Međutim, usprkos fizičkoj izolaciji, ova nesreća koju preživljavamo nas je sve dodatno zbližila i stavila u prvi plan potrebu za većom uzajamnom saradnjom i solidarnosti,” ocenio je Džaferović.

Zahvalio je Evropskoj uniji i zemljama članicama za pomoć i podršku u ovom teškom vremenu kada se i većina država članica Evropske unije također nalazi u izuzetno teškoj situaciji zbog čega pomoć Evropske unije ima još veću važnost i simboliku.

“Pomoć Evropske unije našoj zemlji u ovim teškim trenucima predstavlja  i veoma snažnu političku poruku da Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan ostaju kao jedan od glavnih geopolitičkih prioriteta Evropske unije, odnosno da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji,” smatra Džaferović.

Naglasio je da današnji video-sastanak pruža mogućnost za nastavak političkog dijaloga na visokom nivou s Evropskom unijom i njenim zemljama članicama, a činjenica da je Evropska unija odlučila da, usprkos izuzetno teškoj situaciji organizuje sastanak dodatno naglašava političku poruku o značaju —koji EU daje Zapadnom Balkanu, kao njenom prirodnom dijelu.

“Više nego ikada ranije građanima Bosne i Hercegovine je potreban konkretan pokazatelj evropske perspektive, a to je kandidatski status. Naš krajnji cilj je članstvo u Evropskoj uniji, a kandidatski status je jedan od koraka na tom putu. Vreme je da nam Evropska unija omogući taj korak, kako bismo vidjeli da je članstvo u Evropskoj uniji dostižno i realno, da napori imaju smisao i da ohrabreni nastavimo s neophodnim reformama,” podvukao je predsedavajući Predsedništva BiH.

Dodao je da je BiH svesna da brzina njenog evropskog puta zavisi prvenstveno od nje same, odnosno od toga koliko efikasno će uspeti da ispuni potrebne uslove i transformiše društvo u skladu sa standardima EU.

Govoreći o regionalnoj saradnji istakao je da ona na Zapadnom Balkanu predstavlja integralni deo evropskog puta cele regije, povezanih zajedničkim strateškim ciljem – članstvu u Evropskoj uniji.