Džaferović: Odnosi moraju biti zasnovani na principima uzajamnog poštovanja

Džaferović: Odnosi moraju biti zasnovani na principima uzajamnog poštovanja

Niko ne bi trebao imati paternalistički odnos prema Bosni i Hercegovini, rekao je bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović i ocenio da Srbija nema dodirnu tačku sa imenovanjem visokog predstavnika u BiH.

Komentarišući navode predsednika Srbije Aleksandra Vučića o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, Džaferović je rekao da „nema potrebe za nervozom“.

„Odnosi se moraju zasnivati na principima uzajamnog poštovanja. Bosna i Hercegovina želi dobre odnose sa susedima, uključujući i Srbiju. Jedini uslov je da susedi poštuju Bosnu i Hercegovinu kao što i Bosna i Hercegovina poštije njih“, rekao je Džaferović.

Džaferović je dodao da je Srbija kao strana u ratu u BiH potpisala Opšti okvirni sporazum i neke od aneksa, uključujući Aneks 10, koji Srbiji nameće obavezu da podrži rad visokog predstavnika. „Kako bi mogao što uspešnije izvršiti svoj mandat na političkim aspektima sporazuma“, izvještava Klix.ba.

Povodom Vučićeve žalbe na samit Brdo-Brioni, Džaverović je rekao da je ukazao na otvorena pitanja između Srbije i BiH.

„Nisam dobio odgovore na ova pitanja i treba ih rešiti, jer je nemoguće izgraditi bolje odnose guranjem stvari pod tepih“, rekao je Džaverović.

Vučić je u sredu rekao da Srbija želi da poštuje međunarodno pravo, ali da neće dozvoliti da joj se kaže da zapadno od Drina nema 900.000 ili milion Srba.

Povodom Džaferovićeve izjave da je sastanak sa političkim vrhom Republike Srpske mešanje Srbije u unutrašnje stvari BiH, Vučić je izjavio da više neće pravdati neistine koje je Džaferović izgovorio.

Kao argument za neutemeljenost Džaferovićevih navoda u vezi sa intervencijom Srbije, Vučić je ukazao na Aneks 10 Dejtonskog sporazuma i podsetio da je Srbija jedan od garanta Dejtona te da će se ponašati u skladu sa međunarodnim pravilima.

Vučić je kao argument za Džaferovićeve navode o mešanju Srbije naveo Aneks 10 Dejtonskog sporazuma, koji je ukinuo bivši predsednik Srbije Milan Milutinović, i tako podsetio da je Srbija jedna od potpisnica Dejtona i da će se ponašati u skladu sa međunarodnim pravilima.

Takođe je naglasio da je ćutao kada su Džaferović i drugi došli u Sandžak i zatražili sa Ugljaninom poseban status, kao što je RS, iako se to ne može upoređivati.

„Srbija je ponovo kriva. Prestanite biti beznačajni i tražiti neprijatelje tamo gde ih nema. Ovo nije bilo za Džaferovića, već za međunarodno pravo”, rekao je Vučić, ističući da u Srbiji nije doneta nikakva odluka protiv BiH i da će svi njeni građani biti besplatno vakcinisani u Srbiji .