“Džoker” u Grčkoj… izazvao političke trzavice

“Džoker” u Grčkoj… izazvao političke trzavice

“Mislio sam da je moj život tragedija, a sada sam shvatio da je komedija”

Film “Džoker” razbio je blagajne u bioskopima širom sveta a veruje se da je glavni glumac, Joaquin Phoenix, već u trci za Oskara. Grčka nije izuzetak i film se prikazuje uz ogroman uspeh.

Međutim, niko nije očekivao da će se dolazak “Džokera” u bioskope pretvoriti u politički događaj i biti razlog za ponovno pokretanje zakona… doduše iz 1937. godine sve sa policijom koja ulazi u bioskope i traži maloletne gledaoce!

Konkretno, u subotu su, zbog sumnje da se na projekciji nalaze maloletne osobe, a film je označen kao nepodoban za mlađu populaciju u Grčkoj, policija upala u dva bioskopa, naredila da se projekcija prekine i da se upale svetla. U jednom slučaju su maloletnici i njihovi roditelji odvedeni u policijsku stanicu a u drugom je na licu mesta napravljen izveštaj i obavešteni su roditelji.

Naravno da se vlasnik bioskopa žalio, navodeći da su gledaoci bili tinejdžeri između 16 i 17 godina, a u Grčkoj se biračko pravo stiče sa 17 godina; istovremeno, u mnogim evropskim zemljama film se smatra nepodobnim za mlađe od 13 ili 15 godina.

Ovo je, naravno, izazvalo trenutne reakcije, a vest je postala viralna na društvenim mrežama. Naime, ovo je prvi put u poslednjih 40 godina da se zakon od pre Drugog svetskog rata primenjuje u Grčkoj. Invazija policajaca i hapšenje “prestupnika” u bioskopima bio je dobro poznati metod tokom diktature u posleratnoj Grčkoj.

Prema dosadašnjim dokazima, žalbu su podneli funkcioneri Ministarstva kulture koji su, prema rečima ministra, “radili jednostrano i bez relevantnih naredbi nadređenih”. Istovremeno, Ministarstvo je istaklo da će biti provedena istraga. U međuvremenu, osudilo je policijsku invaziju naglašavajući da policija nema mandat da interveniše u bioskopima. Pored toga, saznalo se da je žalbu zbog maloletnika uložila konkurentska kompanija za distribuciju.

Bilo kako bilo, izjava jedne funkcionerke koja je pozvala policiju pokazala se kontradiktornom, jer je navodno rekla da je postupila onako kako je razumela šefa a nakon što je tužilac obavešten o pritužbama građana.

“Policija je, nažalost, kako je potvrdilo više saradnika, delovala van okvira svojih ovlaštenja,” rekao je ministar za zaštitu građana M. Chrysochoidis govoreći o incidentu “na ivici taštine”. Sam je rekao da bi išao da gleda film sa svojim 15-godišnjim sinom, čime je saterao kolegu ministra kulture u ćošak.

“Red koji funkcioneri Gotham City-ja nisu mogli da uspostave, konačno je vraćen u subotu u bioskopu AELLO od strane gospodina Chrysochoidisa,” šaljivo je prokomentarisao celu situaciju na društvenim mrežama Alexis Tsipras, optužujući vladu da se vratila u šezdesete godine prošlog veka. Chrysochoidis je optužio bivšeg premijera da koristi jeftine političke trikove i pokazuje lažnu saosećajnost.

“Problem nisu ni SIRIZA ni Džoker, nego to što umesto u cirkusu mnogo džokera sedi u vladi, a s njima su čak i akrobate,” komentarisali su ovu situaciju u kancelariji za odnose sa javnošću SIRIZE.