EC ohrabruje Bugarsku i Severnu Makedoniju da reše nesporazume

EC ohrabruje Bugarsku i Severnu Makedoniju da reše nesporazume

Evropska komisija ohrabruje Bugarsku i Severnu Makedoniju da što pre pronađu rešenje za bilateralni spor kako bi mogla biti održana prva međuvladina konferencija kojom će započeti pregovori o pridruživanju Severne Makedonije sa EU. Ovo je izjavio glavni portparol EK Eric Mamer.

Mamer je dodao da je predsednica EK Ursula von der Leyen podržala početak pregovora sa Severnom Makedonijom tokom sastanka sa premijerom Zoranom Zaevim.

Portparolka EK Ana Pisonero naglasila je da Komisija ostaje pri stavu da su Severna Makedonija i Albanija ispunile uslove za otvaranje pregovora i insistira na što skorijem sazivanju međuvladine konferencije.

Prošle nedelje Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenje, rekao je za Euronews da bi razdvajanje Albanije od Severne Makedonije u njihovom procesu pristupanja „moglo biti opcija“ ako se Bugarska nastavi protiviti ulasku Severne Makedonije u blok.

Sa svoje strane, premijer Zoran Zaev rekao je da nije moguće podeliti kandidature Severne Makedonije i Albanije za članstvo u EU.

„Naš identitet, makedonski jezik, makedonski identitet su za nas sveti, kao i za svaku [drugu] zemlju“, rekao je Zaev za Euronews u ponedeljak  nakon sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen u Briselu.

„O našem makedonskom jeziku i makedonskom identitetu nije moguće pregovarati“, dodao je Zaev.

Zaev je rekao da je sporazum iz Prespe, koji su Grčka i Severna Makedonija postigle 2018. godine da bi razrešile spor oko imena i olakšali pregovori o pridruživanju, primer spremnosti njegove zemlje da se uključi u diplomatsko rešenje.

„Ali ta dobra volja ima ograničenja“, upozorio je Zaev.

„Imamo svoj ponos i svoj identitet. Naš ponos može ići gore-dole. To smo pokazali Prespanskim sporazumom i svojom diplomatijom i fleksibilnošću.

„Naš identitet je jedan i jedinstven i ne postoji mogućnost da moja vlada ili bilo koja druga vlada pregovara o tome. Zbog toga nije moguće [ni] da se država, pa čak ni unija [čiji] još uvek nismo članovi, poigramo s tim.

„[S moje strane] nije moguće razdvojiti ili [bilo koju drugu vrstu] razvoja ili događaja iz praktičnih razloga bez reči Severne Makedonije nakon svega što se dogodilo“, rekao je Zaev u vezi sa značajnim sporazumom i reformama koje je njegova zemlja sprovela u okviru priprema za članstvo u EU.

„Očekujemo da će stav EU u celini, svih 27 zemalja članica, Evropska komisija, biti u skladu sa onim što su nam obećali. Otvoreni smo za raspravu o bilo kom pitanju o kojem se može pregovarati. Ali o pitanjima poput identiteta, poput jezika, nikada se ne govori ni u jednom koraku proširenja Evropske unije ni sa jednom drugom zemljom“, rekao je Zaev.

„Ogroman je rizik ako se blokada nastavi. Rizik je i za Bugarsku, i za Severnu Makedoniju, i za čitav Balkan“, upozorio je on.

Premijer Severne Makedonije veruje da su produžena nastojanja za pridruživanje i frustracije koje su iz toga proizašle dovele do navodnog non-papera koji zagovara prekrajanje granica balkanskih zemalja nastalih nakon raspada Jugoslavije. / Ibna