Edi Rama u Washingtonu, susret sa Pompeom

Edi Rama u Washingtonu, susret sa Pompeom

Albanski premijer Edi Rama je u zvaničnoj poseti SAD, gde se sastao sa ministrom spoljnih poslova Mikeom Pompeom.

Ranije, albanski premijer je, prema postu na Fejsbuku, detaljnije objasnio svoj sastanak sa Majkom Grenijem, direktorom Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a razgovori su bili usmereni na Donatorsku konferenciju o obnovi za Albaniju koja će biti održana 17. Februara kao nastojanje da se Albaniji pomogne u cilju prevazilaženja problema prouzrokovanih razornim zemljotresom 26. novembra 2019. godine.

Tokom razgovora Rama-Greni, pokrenuto je i pitanje Posebne radne grupe za borbu protiv korupcije i nasilja, kao i novi paket mera protiv organizovanog kriminala te zajednički program Transparency Academy.

Prema rečima portparolke Stejt departmenta, Morgan Ortagus, državni sekretar Majkl R. Pompeo sastao se danas u Washingtonu sa albanskim premijerom Edijem Ramom. Sekretar Pompeo i premijer Rama razgovarali su o zajedničkim prioritetima tokom predsedavanja Albanije Organizacijom za bezbednost i saradnju u Evropi. Sekretar je naglasio snažnu američku podršku kandidaturi Albanije za pridruživanje Evropskoj uniji i za trenutne napore na pravosudnim i izbornim reformama. Sekretar je takođe pohvalio premijera za odlučno opredeljenje Vlade za podelu tereta NATO-a, za odvraćanje od štetnih iranskih aktivnosti, i za preduzimanje regionalne liderske uloge u zaštiti komunikacionih mreža nove generacije./ibna