Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova: Naši prioriteti leže u koordinaciji s Grčkom o regionalnim pitanjima

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova: Naši prioriteti leže u koordinaciji s Grčkom o regionalnim pitanjima

Kao dio tekuće komunikacije ministara vanjskih poslova Egipta i Grčke, ministar spoljnih poslova Sameh Shoukry dočekao je danas, u četvrtak, 18. juna, svog grčkog kolegu Nikos Dendiasa. Dvije strane razgovarale su o načinima za promociju i razvoj saradnje dveju prijateljskih zemalja u raznim oblastima, ali i o regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Ahmed Hafez reao je da je „Ministar Shoukry pozdravio grčkog kolegu i izrazio zadovoljstvo visokim stepenom saradnje između Kaira i Atine na različitim nivoima, kako na bilateralnom , tako i u trostranoj šemi saradnje koja obuhvata Egipat, Grčku i Kipar. Sameh Shoukry je također napomenuo da Egipat daje prednost kontinuiranoj koordinaciji s Grčkom u svim zajedničkim pitanjima, u korist dva prijateljska naroda i zemlje, podržavajući bezbednost i stabilnost u regiji “.

Hafez je također pojasnio da je ministar Shoukry naglasio potrebu održavanja dinamike odnosa uspostavljenih poslednjih godina, što se posebno odnosi na ekonomske veze dveju  zemalja, s tim da je ministar spoljnih poslova naglasio potrebu da se nastavi rad na poticanju grčkih kompanija da povećaju svoje ulaganja u Egipat, kako bi se iskoristile obećavajuće mogućnosti u raznim oblastima, kao nešto što će se, pored povećanja vrednosti transakcija, odraziti i na visok nivo političkih odnosa dve zemlje. Dvojica diplomata razgovarali su i o saradnji u turističkom sektoru, imajući u vidu značaj turističke industrije u obe zemlje.

Hafez je rekao da su tokom sastanka dvojica zvaničnika razgovarala i o načinima borbe protiv širenja koronavirusa, ističući važnost solidarnosti međunarodne zajednice u rešavanju pandemije i ograničavanju njenog uticaja na zdravlje, ekonomiju i društvo, izražavajući pritom želju za većom saradnjom i razmjenom iskustava.

Dvojica ministara razgovarala su i o razvoju događaja u regionu Istočnog Sredozemlja. U tom kontekstu, naglasili su potrebu da sve strane poštuju i provode pravila i propise međunarodnog prava, upozoravajući na posledice poduzimanja ilegalnih provokativnih mera koje povećavaju nivo napetosti u regiji.

Razgovarano je i o događajima vezanim za palestinsko pitanje, za koje je ministar Shoukry naglasio potrebu uspostavljanja dvodržavnog rešenja i održavanja legitimnih prava palestinskog naroda do uspostave svoju nezavisnu državu, jer predstavlja ključnu komponentu svakog sveobuhvatnog pravednog i održivog rešenja pitanja, istovremeno šaljući poruku protiv rizika od bilo kakvih jednostranih radnji koje bi mogle izvršiti veći pritisak pojačavanjem složenosti i intenziteta, a koji mogu ugroziti stabilnost regije. S druge strane, ministar Shoukry predstavio je grčkom kolegi najnovija zbivanja u vezi s pitanjem Dam-Al-Nahda, ukazujući na pogoršanje situacije kao rezultat etiopske nepopustljivosti, uprkos ozbiljnosti koju je Kairo pokazao kako bi postigao pravičan i uravnotežen sporazum koji bi uzeo u obzir interese triju zemalja. Egipatski ministar spoljnih poslova naglasio je ozbiljnost svakog jednostranog koraka pre nego što se postigne dogovor.

Sa svoje strane, Nikos Dendias je potvrdio istorijsko prijateljstvo između Egipta i Grčke, naglašavajući spremnost njegove zemlje da nastavi rad na jačanju saradnje dve zemlje u svim oblastima, ukazujući na prioritet koji Grčka pridaje koordinaciji i savetovanju sa Egiptom kao stubom bezbednosti i regionalne stabilnosti.

Grčki ministar izrazio je podršku Kairskoj deklaraciji o Libiji s kojom se nada da će oni uspeti rešiti krizu, naglašavajući da se protivi bilo kakvom mešanju trećih strana i relevantnim negativnim efektima Libiju i celu regiju.

Grčki ministar spoljnih poslova zaključio je napomenuvši kako je dvanaesta runda tehničkih razgovora dve zemlje o pitanju razgraničenja morske granice između Egipta i Grčke održana u kontekstu današnjeg sastanka dvojice ministara. Nastavljen je rad strana kako bi se postigao dogovor kojim će biti zadovoljne obe zemlje. / ibna