EIB dodelila Grčkoj dodatni zajam od 330 miliona evra

EIB dodelila Grčkoj dodatni zajam od 330 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) složila se danas da nastavi da podržava nove prioritetne investicije u Grčkoj, koje su usmerene na povećanje energetske efikasnosti i borbu protiv klimatskih promena; jačanje konkurentnosti malih preduzeća; ubrzanje istraživanja i inovacija te podržavanje inicijativa u oblasti zdravstva, obrazovanja, kulture i obnove gradova u zemlji. Investicioni program vredan 18,6 milijardi evra u okviru programa NSRO 2014-2020 uspešno je doprineo podršci malih i srednjih prioritetnih projekata širom Grčke od 2014. godine, kao i izbegavanju odlaganja u primeni projekata visokog uticaja koji su važni za održivi razvoj i oporavak privrede.

Novi zajam Evropske investicione banke za prioritetne investicije u Grčkoj potpisali su u Ministarstvu finansija u Atini Andrev McDowell, potpredsednik Evropske investicione banke, Christos Staikouras, grčki ministar finansija i guverner Evropske investicione banke za Grčku, i Giannis Tsakiris, zamenik ministra za razvoj i investicije.

Potpisivanju su prisustvovali i ministar za razvoj i investicije Adonis Georgiadis i ministar za infrastrukturu i saobraćaj Kostas Karamanlis.

Ministar finansija i guverner Evropske investicione banke za Grčku Christos Staikouras izjavio je: „Nove investicije u oblasti klimatskih akcija, malih preduzeća, inovacija i socijalnog sektora su ključne za ubrzavanje ekonomskog rasta, poboljšanje zdravstvenih i obrazovnih usluga i stvaranje novog poslovanja mogućnosti u Grčkoj “.

Giannis Tsakiris, zamenik ministra za razvoj i investicije, naglasio je u vezi s tim: „Doprinos EIB-a za sufinansiranje nacionalnog učešća NSRO-a počeo je u prethodnom programskom periodu 2007-2013, a posebno u 2010“.

Andrev McDowell, potpredsednik Evropske investicione banke, primetio je: „Evropska investiciona banka sa zadovoljstvom podržava ovaj nacionalni program današnjim potpisivanjem novog zajma u iznosu od 150 miliona evra koji će obezbediti nova sredstva za najnovije projekte, od kojih gotovo 1 / 5 je povezano sa klimom“.

Sporazum o zajmu od 150 miliona evra potpisan danas najnoviji je u nizu slučajeva u kojima EIB-a podržava Sporazum o partnerstvu sa Grčkom. EIB osigurava ukupno 1,7 milijardi evra za nacionalno učešće Grčke u investicionom programu koji se sufinansira iz evropskih strukturnih i investicionih fondova.

Pojačavanje klimatskih akcija

Očekuje se da će investicioni program doprineti sprovođenju novih projekata u oblastima pametne energije, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u zemlji i poboljšati upravljanje vodom i otpadom. U osnovi će podržati klimatske akcije smanjenjem emisija ugljenika i pomagati drugim projektima da se prilagode na promenljive i ekstremnije klime. / ibna