Ekaterina Solovova vodi operacije EBRD u Albaniji

Ekaterina Solovova vodi operacije EBRD u Albaniji

Ekaterina Solovova preuzela je danas funkciju šefa albanske podružnice Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Ona će imati sedište u glavnom gradu, Tirani, i nadgledaće investicije, angažovanje politike i savetodavne usluge Banke u zemlji.

Solovova je rekla: „Oduševljena sam što sam se pridružila izvrsnom timu u Tirani i predvodiću snažnu podršku EBRD Albaniji. Ova prelepa zemlja ima puno potencijala i zajedno sa našim partnerima nastavićemo da pomažemo Albaniji u izgradnji održive, digitalne i inkluzivne ekonomije.“

Sa dvojnim državljanstvom, Rusije i Britanije, Solovova se pridružila EBRD-u 2004. godine u timu za telekomunikacije, medije i tehnologiju, nastavljajući karijeru radeći u industriji privatnog kapitala u Londonu 2006. godine. Banci se ponovo pridružila 2012. godine kao šef rezidentne kancelarije u Samari u Rusiji, a kasnije je bila na visokim pozicijama u bankarstvu, kao savetnik predsednika i, nedavno, u timu Private Equity. Solovova je magistrirala na Thunderbird Global School of Management.

U Albaniji je Solovova nasledila Mattea Colangelija, koji je imenovan direktorom EBRD-a za region zapadnog Balkana i šefom kancelarije za Srbiju.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Albaniji i do danas je uložila više od 1,5 milijardi evra u 112 projekata u zemlji. Najnovija strategija za ovu zemlju usvojena je u februaru 2020. godine i naglašava podršku održivom razvoju privatnog sektora, nadograđujući se na snažni preduzetnički duh u ekonomiji, unapređujući komercijalizaciju infrastrukturnih projekata i promovišući održivu energiju i ekološki prihvatljive investicije. / ibna