Ekonomski interesi Kine i Grčke potpuno su usklađeni, kaže Katrougalos

Ekonomski interesi Kine i Grčke potpuno su usklađeni, kaže Katrougalos

Grčki ministar spoljnih poslova Giorgos Katrougalos, govoreći za agenciju XinHua, naglasio je potpunu usklađenost finansijskih interesa Grčke i Kine, dan prije dolaska Alexisa Tsiprasa u Peking, u okviru Foruma inicijativa „One Zone – One Road“.

Fokus kontakata na trećem putovanju grčkog premijera ka kineskom kapitalu u protekle tri godine biće na potencijalu za jačanje bilateralnih odnosa, a razgovaraće se o investicijama i razvoju saradnje u logistici i visokoj tehnologiji.

Naravno, biće reči i o koristi koje će Grčka imati od svog učešća u inicijativi “17 + 1” kao čvorišta povezivanja između Kine i Evrope. Pristupanje Grčke inicijativi je zaključeno pre dve sedmice u Dubrovniku, u Hrvatskoj.

“Uloga Grčke je da bude most između Evrope, kojoj pripada, i Kine, naglašavajući zajedničke tačke, kao što su posvećenost multilateralizmu u međunarodnim odnosima, mirni odnosi i poštovanje međunarodnog prava”, istakao je Giorgos Katrougalos.

Što se tiče investicija, interesovanje je usmereno na kompaniju Cosco i njena ulaganja u luci Pirej, jer se očekuje da će se odobriti investicioni plan Cosco od 612 miliona evra.

Dodatna ulaganja kineske kompanije, naglašava Atina, doprinet će zajedničkim naporima dveju zemalja za dalje jačanje komercijalne uloge luke Pirej. Pored toga, Grčka tvrdi da će obezbediti maksimalnu korist od direktnih stranih investicija vrednih 180 milijardi evra, koje je Kina napravila u Evropi za godinu dana./ibna