Ekskluzivna izjava Binali Yildirima za IBNA

Ekskluzivna izjava Binali Yildirima za IBNA

Binali Yildirim – Kandidat za gradonačelnika Istanbula

Kao što znate u Grčkoj će se uskoro održati izbori. Alexis Tsipras je doneo ovu odluku. Vi se poznajete. Kako komentarišete ovu odluku? Želite li nešto da kažete?

Želim mu sreću. Naravno, izbori za Evropski parlament su ga možda malo rastužili. Nadam se da će ishod ovih izbora biti za dobro Grčku.

U Grčkoj je napeta situacija u vezi sa događajima u istočnom Mediteranu i Turskoj. U obe zemlje biće održani izbori. U Istanbulu, izbori su veliki, jer će 10 miliona građana glasati. Imate li poruku?

Mi smo susedi. I uopšte, uvek kažemo da „susedu treba i pepeo svog bližnjeg“. Tokom izbornog perioda, politička klima se intenzivira. Bili smo svedoci toga u prošlosti. Nema problema među narodima Grčke i Turske. Zato u Egeju i na Kipru možemo rešiti svaki problem sa uzajamnim poštovanjem i verom u međunarodno pravo. Mi smo mediteranski narodi. Naši iseljenici žive u Grčkoj, u našoj zemlji žive Grci a bilo ihi je i više. Možda ima nekih koji će želeti da nas isprovociraju i mi ne smemo pasti u njihovu zamku. Kada između Grčke i Turske ima uplitanja sa strane, onda sve ide naopako./ibna