Ekskluzivni intervju sa Zoranom Zaevim: “Grčka treba da preuzme lidersku ulogu na Balkanu”

Ekskluzivni intervju sa Zoranom Zaevim: “Grčka treba da preuzme lidersku ulogu na Balkanu”

Na marginama 74. zasedanja Generalne skupštine UN u New Yorku, premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, govorio je ekskluzivno za IBNA o prvom sastanku sa novim premijerom Grčke, Kyriakosom Mitsotakisom.

Gospodine premijeru, kako ocenjujete vaš prvi sastanak sa premijerom Grčke, Kyriakosom Mitsotakisom?

Za mene je uvek zadovoljstvo susresti se sa predstavnicima zemalja koje su prijatelji Severne Makedonije, a Grčka to jeste. Nakon potpisivanja Sporazuma iz Prespe, imamo nameru da gradimo prijateljske odnose, da idemo prema prosperitetu obe zemlje i naravno, uvek koristim priliku da poželim napredak i zadovoljstvo, dobar život i saradnju sa građanim Severne Makedonije. Govorili smo o implementaciji Sporazuma iz Prespe, koji je veoma važan za obe strane jer će efekti ovog sporazuma uskoro biti vidljivi. Ima obaveza koje smo ispunili, neke od njih su ispunjene ranije kako bi pripremili naše građane u zemlji da pokažu građanima Grčke stvarno i iskreno prijateljstvo. Govorili smo i o ekonomskoj saradnji. Mislim da čak i Severna Makedonija može biti od pomoći Grčkoj, što se tiče grčke ekonomske krize, da iz nje izađe u što kraćem roku. Zašto? Zbog toga što, na primer, države kao Holandija imaju 60% BDP od kompanija koje posluju van države ali donose profit i dividende u zemlju. Prema tome, zašto kompanije iz Nemačke, Francuske i Holandije mogu da dođu u našu zemlju koja ima nizak standard. Grčke kompanije mogu napraviti profit i bilo bi veoma značajno za grčku ekonomiju da budu prisutne u Skoplju i ostalim gradovima Severne Makedonije, pokušavajući da nađu gde da investiraju  i kako da povećaju trgovinu. Za sada su rezultati veoma dobri. Završili smo 2018. godinu sa povećanjem trgovinske razmene od preko 20% između naše dve zemlje. Bili smo među zemljama koje najviše podržavaju grčku letnju turističku sezonu. To je prijateljstvo i znam da se svake godine rađaju nove prijateljske veze između građana Severne Makedonije i građana Grčke. U tom pravcu, razgovarali smo o mogućnostima koje nam se otvaraju. Normalno, jako cenim politiku premijera Mitsotakisa. On vodi računa o budućnosti Grčke, tu su neka otvorena pitanja Grčke sa Turskom, ali i sa Albanijom. Naravno, on može računati na našu podršku jer smo veoma prijateljske zemlje.

Jeste li razgovarali o vašem evropskom putu? O odluci 18. oktobra? Imate li podršku grčke vlade?

Da. To nije obaveza ali je osećaj prijateljske zemlje da podrži svog severnog suseda, koji je normalno, Severna Makedonija. U tom smislu veoma su određeni i podržaće nas u Evropskom savetu. Želim da kažem da stvarno osećam da bi Grčka trebala da preuzme lidersku poziciju na Balkanu, jer je najstarija zemlja članica EU i NATO. Mitsotakisova vlada ima ovu šansu i normalno bi bilo da je razvije u okviru svoje politike. Ali, moj je osećaj, kao premijera Severne Makedonije, ali i drugih premijera i lidera zemalja regiona, je da očekuju lidersku poziciju Grčke jer je agenda iz Soluna 2003. godine bila stvarno ohrabrenje za nas i za naše puteve prema EU. Mi smo odlučni. U mojoj zemlji 83% građana podržava ulazak u EU. Imajući to na umu, normalno, Grčka bi trebala da preuzme svoje stvarno mesto na Balkanu i u Istočnoj Evropi. Šansa je pred nama i znam da nas Grčka podržava u Evropskom savetu, tako da očekujem da ćemo dobiti datum za početak pregovora sa EU/ibna