Ekskluzivno/Pendarovski: Žalim zbog pogrešnog tumačenja mojih izjava

Ekskluzivno/Pendarovski: Žalim zbog pogrešnog tumačenja mojih izjava

Jedan od ključnih stubova Prespanskog sporazuma je da se „nijedna od dve zemlje neće mešati u unutrašnje stvari druge“.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, nakon reakcija koje je izazvao u Grčkoj svojim izjavama u intervjuu za TV Klan o postojanju makedonske manjine, u ekskluzivnoj izjavi za IBNA izražava žaljenje zbog pogrešnog tumačenja njegovih izjava i podvlači da je gorljivi pobornik Prespanskog sporazuma, čiji je ključni stub da se nijedna od dve zemlje ne meša u unutrašnje stvari druge.

Potpuna izjava kancelarije predsednika Severne Makedonije Steve Pendarovskog:

„Predsednik Stevo Pendarovski čvrsto se zalaže za Prespanski sporazum i njegovu potpunu primenu, kao i za razvoj i unapređenje odnosa i saradnje dve države u bilo kom aspektu.

Izjava data u pomenutom intervjuu fragment je šireg odgovora predsednika Pendarovskog, koji se odnosi na ono što je jedan od ključnih stubova Prespanskog sporazuma – da se nijedna od dve države neće mešati u unutrašnje stvari poslove druge. Nažalost, naglašeni deo iz šireg odgovora omogućava drugačije tumačenje, zbog čega izražavamo iskreno žaljenje.
Predsednik Pendarovski je u navedenom intervjuu, kao i u svakom svom javnom nastupu, neprestano podvlačio da je uzdržavanje od mešanja u unutrašnje poslove, kao osnovni princip međunarodnog prava, ključno za unapređivanje međusobnog poverenja i dobrih odnosa susednih zemalja.“ / ibna