Ekskluzivno: Turska već dva meseca pokušava da inicira kontakt sa Grčkom

Ekskluzivno: Turska već dva meseca pokušava da inicira kontakt sa Grčkom

Već više od dva meseca, preko različitih kanala, Turska pokušava da stupi u kontakt sa grčkom Vladom kako bi uspostavila komunikaciju između turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana i grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa, ekskluzivno saznaje agencija IBNA.

Prema kompetentnim turskim izvorima sa kojima je IBNA kontaktirala, na te pozive za komunikaciju dva lidera Grčka nije dala odgovor, što je rezultiralo potezima koji su u Grčkoj shvaćeni kao provokativni, a predstavljalo je način pritiska turske strane da Erdogan i Mitsotakis stupe u kontakt.

To je postignuto pritiskom turskog predsednika na Angelu Merkel, kako bi ona pritisnula grčkog premijera da telefonom pozove Recepa Tayyipa Erdogana.

Kako visoki turski zvaničnici navode ekskluzivno za IBNA, Turska želi da se dve zemlje uključe u proces iskrenog i konstruktivnog dijaloga, bez sivih područja, u okviru međunarodnog prava.

Komentarišući retoriku grčke Vlade, isti su se zvaničnici pitali kako je moguće da Grčka zna o čemu mi [turska strana] želimo razgovarati i to odbacuje, a da ni ne otvori dijalog.

U poslednje vreme, u raznim prilikama, a posebno posle potpisivanja razgraničenja ugovora o ekskluzivnim ekonomskim zonama između Grčke i Italije, turski zvaničnici su u svojim izjavama zatražili direktan dijalog između dveju zemalja o razgraničenju grčko-turske EEZ. Prema istim zvaničnicima, koji su razgovarali sa IBNA-om, turska strana predviđa razgraničenje na osnovu sporazuma postignutog između Grčke i Italije, jer smatraju da ovaj sporazum ispunjava sve uslove koje Turska zahteva da bi sporazum o demarkaciji bio zaključen.

Jedina crvena linija koju je povukla turska strana jeste da se razgovori tiču samo Grčke, a ne i Kipra, sa kojim se ne žele uključiti u takav proces, jer smatraju da se problemi između njih tiču obe zajednice.

Stoga izjave glasnogovornika predsjedništva Ibrahima Kalina o CNN-u Turk u utorak, tokom kojih je još jednom pozvao na direktan dijalog s Grčkom bez posredovanja, bez uslova i pritiska, uopšte nisu floskula. / ibna