Elektroenergetske mreže na Balkanu „gore“ zbog visokih temperatura

Elektroenergetske mreže na Balkanu „gore“ zbog visokih temperatura

Čini se da visoke temperature koje su pogodile Balkan stavljaju mreže za distribuciju električne energije na veliki ispit.

Na primer, nedavna merenja u Srbiji i Bosni i Hercegovini zabeležila su do sada rekordne temperature, više i od 40 stepeni Celzijusovih.

Ovakva situacija sa visokim temperaturama prouzrokuje pregrijavanje elektroenergetskih mreža, a moguće je da će u narednim danima doći do oštećenja u određenim područjima.

Oni koji su uključeni u rad elektroenergetskih sistema i dalje nisu pesimisti u pogledu adekvatnosti količina električne energije. Međutim, vrućine će testirati pojedinačne sisteme, jer izgleda da se od početka sedmice, zbog visokih temperatura, ukupna potrošnja električne energije u svakoj zemlji na Balkanu povećava.

Vredi napomenuti da se do sada to povećanje ukupne potrošnje električne energije rešavalo na zadovoljavajući način, bez ikakvih neobičnih problema.

Međutim, od potrošača se traži da na razuman način koriste električne uređaje za domaćinstvo i druge uređaje kako bi se uspešno nosili sa ekstremnim klimatskim uslovima na Balkanu.

Potez koji su u martu učinili operateri prenosnih sistema električne energije Bugarske (ESO), Severne Makedonije (MEPSO) i Albanije (OST), potpisivanjem Memoranduma o saradnji, čini se da ima ključnu ulogu, premda između Albanije i Severne Makedonije do sada nije realizovana razmena električne energije.

Podsećamo da su Bugarska, Hrvatska i Srbija u februaru postavile temelje pokretanjem plana za povezivanje tržišta električne energije tri zemlje, tako da neke vanredne situacije mogu biti prevaziđene

Na kraju, napominje se da se poboljšanje vremenskih prilika očekuje do četvrtka, uz smanjenje temperature./ibna