Elektrokonekcija Rumunija-Moldavija dobija podršku od 40 miliona evra

Elektrokonekcija Rumunija-Moldavija dobija podršku od 40 miliona evra

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRC) pokušava da finalizuje elektroenergetsku vezu između Moldavije i Rumunije, kako bi tržište električne energije kontinuirano funkcionisalo; prema tome, kreće se napred i oslobađa finansijska koverta od 40 miliona evra.

Tačnije, Moldavija želi i pokušava da se povezivanje elektroenergetske mreže sa Rumunijom ostvari uz korištenje zajedničke investicije EBRC-a, EU i Svetske banke.

Pre toga je stigao početni zajam od 160 miliona evra koji su odobrile Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka; ali sada je EU takođe uključena u projekat dodelom dodatnih 40 miliona evra kroz EBRC.

Svetska banka jača svoje učešće pozajmljujući državi dodatnih 70 miliona dolara.

Finansijska podrška uključuje izgradnju trafostanice u gradu Vulcanesti, izgradnju nove nadzemne linije visokog napona snage 400 KV između grada Vulcanesti i moldavskog glavnog grada Kišinjeva, kao i proširenje i nadogradnju već priključene trafostanice visokog napona.

„Ovo zajedničko finansiranje obuhvata ambiciozan i kompletan razvojni projekat u energetskom sektoru koji ima za cilj povećanje kapaciteta i poboljšanje kredibiliteta Moldavijskog elektroenergetskog sistema i mreža“, izjavila je ministarka finansija te zemlje Natalia Gavrilita.

Izgradnja nove infrastrukture ključna je za energetsku bezbednost Moldavije, pošto se zemlja oslanja isključivo na elektrane na gas, naftu i ugalj te uvoz električne energije iz Ukrajine.

Interkonekcija s Rumunijom trebala bi biti završena do 2024. godine / ibna