Energetika: Bukurešt ‘namiguje’ investitorima

Energetika: Bukurešt ‘namiguje’ investitorima

Izgleda da je preispitivanje postojećeg zakonodavstva u oblasti istraživanja i posebno eksploatacije ugljovodonika u Crnom moru u fokusu rumunske vlade, kako bi se stvorilo što povoljnije okruženje za potencijalne investitorske kompanije.

U Rumuniji je u toku javna rasprava, čiji je cilj „olakšavanje“ oporezivanja i, na duži rok, ponovna procena obaveza naftnih i gasnih kompanija da usmere najmanje polovinu njihove proizvodnje na domaće tržište.

Reakcija tržišta do sada je bila pozitivna, pošto je rumunska grupacija za naftu i gas OMV Petrom, koja u partnerstvu sa američkom kompanijom ExxonMobil, posluje u Crnom moru, pozdravila inicijativu, uz napomenu da je “činjenica da vlasti preispituju mogućnost promene zakonskog okvira za vađenje i iskorištavanje nafte i gasa, važan korak naprijed. Nastavak dijaloga o ovome, za Rumuniju fundamentalnom pitanju, je dobrodošlo”.

Potreba da se ruminsko tržište energenata napravi konkurentnim i da se u sektor energetike privuku strane direktne investicije, kako se naglašava u medijima, jeste nešto čime se bave politički lideri zemlje, mesec dana nakon sastanka predsednika Rumunije Klausa Iohannisa sa američkim kolegom Donaldom Trampom, na kojem su obe strane naglasile potrebu da Rumunija prilagodi zakonski okvir i preduzme specifične zakonske aktivnosti kako bi unapredila poslovnu klimu za investitore./ibna