Energija glavna tema sastanka Tsipras – Menendez

Energija glavna tema sastanka Tsipras – Menendez

Energetski razvoj bio je na vrhu dnevnog reda sastanka grčkog premijera Alexisa Tsiprasa i američkog senatora Boba Menendeza, šefa manjinske komisije za spoljne poslove u Senatu SAD-a.

Na sastanku je, prema pisanoj izjavi Kancelarije grčkog premijera, poseban naglasak stavljen na zakon koji se trenutno promoviše u američkom Kongresu na inicijativu senatora Boba Menendeza (Demokratska stranka) i Marka Rubija (Republikanska stranka) u vezi sa bezbednošću u Istočnom Mediteranu, turskim provokacijama i promociji energetskog partnerstva u širem regionu Jugoistočne Evrope.

U tom kontekstu, razgovaralo se o kontinuiranom produbljivanju strateških odnosa između Grčke i SAD u oblasti bezbednosti, odbrane, ekonomije i privlačenja investicija, kao i institucionalne nadogradnje nakon strateškog dijaloga u decembru prošle godine u Grčkoj.

Osim toga, razgovaralo se o promenama u energetskoj mapi regiona i ključnoj ulozi Grčke u ovom razvoju, jačanju saradnje između SAD i trougla Grčka – Kipar – Izrael, kao i saradnje sa Egiptom.

Bob Menendez je posebno naglasio važnost saradnje kako unutar NATO-a tako i na bilateralnom nivou, naglašavajući da je Grčka stub stabilnosti i sigurnosti u regionu.

U tom kontekstu, on je naglasio značaj Prespanskog sporazuma za stabilnost u jugoistočnoj Evropi.

Konačno, dvojica političara takođe su intenzivno razgovarali o ulozi Turske u regionu, kao i o potrebi poštovanja međunarodnog prava u Egejskoj i Kiparskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni.

Prema diplomatskim izvorima, tokom sastanka, Bob Menendez je, kada je čestitao premijeru na potpisivanju Prespanskog sporazuma, istakao da “istorija pamti lidere, a ne političare”.

Napominje se da je Bob Menendez dobio detaljan tekst o turskim provokacijama u Egeju./ibna