Energija: U Hrvatskoj se nešto menja…

Energija: U Hrvatskoj se nešto menja…

U maju ove godine hrvatska vlada uvela je novu nacionalnu energetsku strategiju do 2030., a u drugoj fazi i do 2050. godine.

Predlog je trenutno na javnoj raspravi.

Ova nova nacionalna energetska strategija razmatra tri različita slučaja:

U prvom slučaju, zemlja će se nastaviti kretati po smernicama koje je već odredila u energetskom sektoru, bez dodatnih prilagođavanja ili izmena regulatornog okvira.

U sledećem slučaju, zemlja će slediti i sprovoditi program brze tranzicije u okviru koji reguliše energetski sektor zasnovan na zahtevima EU.

U trećem slučaju, zemlja će sprovesti i postepeno provoditi niz energetskih reformi.

U svakom slučaju, kao što je istaknuto, poznato je da Hrvatska mora preduzeti inovativne mere kako se ne bi ponovilo ono što se dogodilo 2010. godine kada je zemlja „iscrpila“ marže i mogućnosti u pogledu potrošnje električne energije.

Međutim, potrošnja električne energije neprestano opada, zbog pada broja stanovnika, ali i zbog mera usmerenih na uštedu energije.

Tokom narednih deset godina očekuje se da ukupna potrošnja energije padne za 1% ako zemlja bude sledila treću verziju ili za 5% ako bude sledila drugu verziju. Očekuje se da će do 2050. godine ukupna potrošnja energije drastično pasti za 17% ako zemlja bude sledila treću verziju ili 26% ako zemlja izabere drugu verziju.

Očekuje se da će obnovljiva energija povećati svoj udeo u ukupnoj proizvodnji električne energije za 10% do 2030. i 15% do 2050. godine u trećem slučaju, dok se očekuje da se projekcije zasnovane na drugom slučaju stignu na iste nivoe kao danas do 2030. godine, a do 2050. godine očekuje se da će njihov udeo porasti na 56,2%!

Ako Hrvatska postupno krene sa sprovođenjem onoga što je EU zacrtala u energetskom sektoru, očekuje se da će do 2030. godine energija vetra predstavljati 21,3% proizvodnje električne energije, solarna energija 6,1%, geotermalna energija 0,8%, dok će energija iz hidroelektrana zabeležiti pad na 44% sa 62% u 2010. godini.

Do 2050. godine u istom slučaju obnovljiva energija će obezbediti 79% ukupne proizvedene električne energije.

Međutim, ako Hrvatska odmah ispuni zahteve EU-a u nastojanju da se izbori s klimatskim promenama, predviđa se drastičnija promena koja će zemlju učiniti liderom na Balkanu.

Do 2030. godine obnovljiva energija će činiti 75,1%, a do 2050. 87,7% ukupno proizvedene električne energije. / Ibna