EP će danas popodne razgovarati o situaciji u medijima u Sloveniji

EP će danas popodne razgovarati o situaciji u medijima u Sloveniji

Evropski parlament raspravljaće o slobodi medija u Sloveniji na plenarnoj sednici u sredu popodne, nakon što je prvobitno planirana rasprava o vladinim pokušajima da ućutka slobodne medije u Poljskoj i Mađarskoj proširena i na Sloveniju. Ne očekuje se donošenje rezolucije, izvestili su slovenački mediji.

Služba odeljenja za politike Evropskog parlamenta sastavila je detaljni dokument o situaciji u Sloveniji za pripremno zasedanje Monitoring grupe za demokratiju, vladavinu zakona i osnovna prava, koje je zakazano za petak. Dokument, koji je samo za internu upotrebu, takođe opisuje napade premijera Janeza Janše na medije.

„Vladini odnosi sa medijima su veoma napeti, jer premijer direktno napada medije i pojedine novinare, posebno putem Tvitera“, navodi se u dokumentu, koji je pripremila služba Odbora za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta.

Dokument na 33 stranice opisuje zbivanja u Sloveniji uglavnom u proteklih godinu dana. Što se tiče medija, on navodi dugačku listu zabrinutosti u vezi sa slobodom medija i zaštitom novinara.

U dokumentu se navode napadi i pretnje, klevetničke kampanje, krivično gonjenje novinara i medija, politički i poslovni pritisci, uključujući i blokiranje javnih fondova, za koje se kaže da vode autocenzuri.

Dokument takođe uključuje tabelu napada premijera i drugih predstavnika Vlade koji uključuju jezik mržnje protiv novinara i medija.

„Ovakvo ponašanje neobično je za lidere evropskih demokratskih država zasnovanih na vladavini zakona i osnovnim pravima i poštovanju evropskih vrednosti“, navodi se u dokumentu.

Dodaje da se od osoba na važnim pozicijama  Vladi, koje predstavljaju celu zajednicu i državu, očekuje da ih nastoje ujediniti negovanjem dijaloga i konsenzusa na svim nivoima.

Direktni i lični napadi onih koji su na vlasti, uključujući podsticanje drugih na isto, kao i blokiranje ili pretnja blokadom sredstava za medije, mogu se tumačiti kao zloupotreba položaja moći čiji je cilj zastrašivanje i ućutkivanje “efektom hlađenja” koji je zasnovan na strahu, kaže se u izveštaju.

U dokumentu se takođe primećuje politički uticaj putem vlasnika medija i finansiranje slovenačkih medija od strane mađarskih kompanija povezanih sa vladajućom strankom Fides i premijerom Viktorom Orbanom.

U njemu se kaže da su Nova24TV u početku finansirali članovi i simpatizeri Slovenačke demokratske stranke (SDS), ali da su je mađarske kompanije kasnije dokapitalizovale, napominjući da je Nova24TV u prve dve godine delovanja ostvarila gubitak od preko milion evra, što sugeriše mađarski mediji privrednici su omogućili dalje postojanje kanala.

Dokument takođe piše o napadima Vladinih zvaničnika na predstavnike pravosuđa i beleži smene na visokim položajima u policiji, Oružanim snagama, Zavodu za statistiku i Obaveštajnoj agenciji zemlje. „Bilo je to prvi put da su se takva otpuštanja dogodila bez navođenja razloga“, navodi se u tekstu.

Dokument nadalje beleži pritisak sa kojim se suočavaju nevladine organizacije, smenu rukovodstava muzeja i postupke protiv članova Vlade, kao i antivladine proteste i novčane kazne sa kojima se suočavaju demonstranti.